Чудото мобилен телефон огря и Куба

Кубинското правителство изпълнява взетото през миналата година решение да пусне мобилни телефони в страната. Опростен модел Nokia 1112 със зарядно сега се предлага на цена, еквивалентна на $58. Това е цяло състояние за средния кубинец, който получава $20 заплата, съобщи Textually.org.

Таксите за разговори са непосилни за повечето жители на страната. Минута по мобилния телефон струва 65 цента. Потребителите ще трябва да заплатят и 65 долара регистрационна такса при първоначалната покупка на GSM-а.

Кубинците обаче са се изхитрили и използват луксозните джаджи само за позвъняване, без да провеждат разговори. В типичния сценарий, те позвъняват на GSM-ите на свои приятели от стационарен телефон. Виждайки номера на търсещата страна, приятелят отива до най-близкия телефонен пост и връща обаждането.

Други потребители предпочитат текстовите съобщения, примамени от 17-те цента за SMS. Таксата за обаждания до САЩ пък е 2,70 долара за минута, така че само много ограничен кръг от потребители биха се възползвали от подобна възможност. Това, от друга страна, улеснява и ангажиментите на правителството да следи комуникациите на свои граждани с емигранти в САЩ.

Широколентовият интернет ще стане факт в Куба през 2010 година. В момента се полага оптичен кабел между островната държава и Венецуела, който ще осигури нужния капацитет.

Коментар