“Лаптоп за всяко дете” забуксува

Проектът “Лаптоп за всяко дете” (OLPC) е изправен пред сериозни трудности. Персоналът ще бъде съкратен наполовина, а останалите служители ще получават значително по-малко пари.
Организацията започва преструктуриране на дейността. В своя блог основателят на OLPC Николас Негропонте обяснява предприетите мерки с трудната икономическа ситуация, която засяга и други инициативи с нестопанска цел, принудени да се справят с по-малко финансиране в новите условия.
След съкращенията в OLPC ще останат на работа 32 души. Но според Негропонте, макар и в намален състав, организацията ще продължи да изпълнява своята мисия за предоставяне на лаптопи за децата в развиващите се страни.
До момента OLPC е осигурила лаптопи за 500 хиляди деца по света. Организацията работи с правителствата на развиващите се страни, на които предоставя необходими за образованието мобилни компютри XO на сравнително ниски цени.
OLPC ще се съсредоточи върху създаване на второ поколение XO компютри, като ще пренасочи разработката на операционната система Sugar към обществото на отворения код.
Проблеми за проекта дойдоха от разминаването между обещаната и действителната цена на компютрите. Първоначално се твърдеше, че XO лаптопите ще струват по $100, но на практика се оказаха двойно по-скъпи. Това принуди много правителства да преразгледат плановете за покупка на XO, като редуцираха заявките.

Коментар