Изявление на Тръмп срина акциите на партньори на Apple

Foxconn, най-големият производствен партньор на Apple, е една от многото компании, чиито акции поевтиняха след изявление на Доналд Тръмп

Доставчици на компоненти и партньори в производството на Apple от Азия претърпяха значителен спад в цените на акциите си, след като американският президент Доналд Тръмп написа в Twitter, че технологичният гигант трябва да произвежда в Съединените щати, ако иска да избегне митата върху китайския внос.

Коментарът на Тръмп идва в отговор на писмо на Apple до Търговската камара на САЩ, в което компанията алармира, че предложените от Вашингтон мита в разгарящата се търговската война с Китай ще се отразят негативно върху цената на „широк спектър“ от продукти, вкл. Apple Watch и Apple AirPods.

Нашата загриженост от тези мита се крие във факта, че Съединените щати ще пострадат най-много и това ще доведе до намаляване на растежа и конкурентоспособността на САЩ и повишаване на цените за американските потребители“, казват от Apple.

Според компанията, покачването на митата не е най-добрият начин за решаване на проблемите в търговските отношения с Китай, отбелязва Ройтерс.

След публикацията на Тръмп в Twitter акциите на китайските доставчици на Apple като Luxshare Precision, Shenzhen Sunway Communication и Suzhou Dongshan Precision Manufacturing поевтиняха с 10%. Ценните книжа на други компании, вкл. Lens Technology, Universal Scientific Industrial Shanghai и Suzhou Anjie Technology, загубиха 6-8% от стойността си.

Акциите на тайванския производител на обективи за фотоапарати Largan Precision са поевтинели с почти 8%, Foxconn (най-големият производствен партньор на Apple) претърпя спад от 3,4%, Pegatron Corp. загуби почти 4%, а ASE Technology Холдинг – 2,9%.

Според анализатор от консултантската компания Cathay Futures Consultant, базирана в Тайпе, веригата за доставки на компоненти за Apple в Тайван ще пострада сериозно, ако САЩ изпълнят заканата на президента и вдигнат мита върху вноса на китайски стоки.

Коментари по темата: „Изявление на Тръмп срина акциите на партньори на Apple”

добавете коментар...

  1. Българин

    US, ами това е конгломератния капитализъм. Без евтина работна ръка, няма как да съществува.

  2. US

    От това следва, че американските инвеститори не искат да инвестират в собствената си държава щото искат някой за почти без пари да им върши цялата работа !?

Коментар