Излезе първа кандидат версия на браузъра Firefox 2

Фондацията Mozila обяви, че вече е достъпна за даунлоуд версията Release Candidate 1 на браузъра с отворен код Firefox 2. Това е един от последните варианти на софтуера, преди окончателното му пускане в края на октомври. През първата седмица на месеца пък ще се появи версията Release Candidate 2.
От Mozila препоръчват само опитни потребители и разработчици да теглят RC1, тъй като в продукта може би все още има бъгове. Именно това е и целта на анонса – да се изчистят възможно повече проблеми, преди да бъде пуснат финалният продукт.
Очаква се Firefox 2 да предложи на потребителите по-сигурно сърфиране в Интернет. Новият браузър ще открива кога се извършва достъп до мошенически сайтове, каквито са например фалшивите копия на eBay или PayPal, и ще алармира за това потребителите.     
Освен подобрение в сигурността, Firefox 2 има нов изглед и включа доста функционални промени. Динамичните списъци с връзки (bookmarks), например, позволяват персонализиране и ъпдейт на новини от различни сайтове – вместо имената на сайтовете, в динамичния списък се включват заглавията на новините. Версия 2 също така предлага проверка на правописа “в движение”, както и възможност за възобновяване на последните сесии в браузъра.
По данни на анализаторите от Net Applications, Firefox има 10% дял от пазара на браузъри, където Internet Explorer държи 80%. Първата версия на продукта беше пусната през ноември 2004 година.

Коментар