Американски щат ще се захранва изцяло от ВЕИ

Докато отделни компании обявяват амбициозни цели за преминаване напълно към възобновяеми източници на енергия, същата задача си постави и един американски щат. Едва ли е изненада, че това е Калифорния, люлката на Силициевата долина.

По-рано тази седмица губернаторът на Калифорния Джери Браун подписа законопроекта Senate Bill 100, съгласно който до 2045 година цялата електроенергия за крайни потребители трябва да бъде свободна от въглероден газ.

Калифорния приема подобен законопроект на фона на напълно противоположната политика на президента Доналд Тръмп. Както е известно, миналата година САЩ излязоха от Парижкото споразумение за климата.

Приемането на Senate Bill 100 не мина гладко. Законопроектът се натъкна на вълна от критици – неговите противници настояват, че подобни действия ще имат слабо влияние в глобален мащаб, но за сметка на това ще доведат до повишаване на цените на електроенергията в Калифорния и съкращаване на работни места.

Калифорния, в частност мегаполисът Сан Франциско, и в момента е едно от най-скъпите места за живот, поради огромната концентрация на ИТ компании там. Годишни приходи в размер на 117 000 долара вече се считат за граница на оцеляване на четиричленно семейство, според скорошни проучвания.

Коментар