Очертава се продължителен дефицит на Intel процесори

Дефицитът на процесори от Intel ще засегне сериозно пазара на персонални компютри

Няма изгледи недостигът на интелски процесори за РС пазара скоро да бъде преодолян. Възможно е кризата с доставките да продължи до края на годината и дори по-дълго, коментираха участници на пазара по време на дилърската конференция АСБИС Академия, която се провежда този уикенд в Банско.

„Дефицитът е страшен. Не можем да обещаем стабилни доставки, цените се менят всеки ден, не е ясно какво ще стане в следващите месеци”, заяви Митко Топалов, мениджър на дистрибутора АСБИС България.

При така създалата се ситуация дилърите могат да се възползват от предложенията на конкурента AMD, където ситуацията е стабилна в момента. За кризата на пазара потвърдиха и представители на самата AMD, които участваха в Академията.

Има недостиг при Intel, цените на процесорите се покачиха, а дефицитът може да продължи 6-8 месеца, коментира Богдан Рогожина – мениджър на AMD за България и Румъния. Решение в случая са десктоп процесорите Ryzen.

На пазара вече са достъпни второ поколение чипове Ryzen от серии 5 и 7, които повишават производителността, като същевременно остават студени, благодарение на охлаждане от висок клас. Чиповете са направени по 12-нанометрова технология, идват с отключен множител на честотата и работят отлично в многонишкова (multithread) среда.

Богдан Рогожина, регионален мениджър на AMD, разкри предимствата на второто поколение Ryzen чипове

Богдан Рогожина наблегна на фирмената смарт технология Sense MI, вградена в Ryzen, за да осигури повече мощ за гейминг, премиум охлаждане, по-бързо зареждане на приложенията и други предимства за потребителите.

Партньорите на AMD имат на разположение и най-мощния десктоп процесор – Ryzen Threadripper. Чипове от второ поколение на тази линия, с 16/32 ядра и тактова честота до 4,2/4.4GHz, вече са на пазара, а през октомври се очакват нови модели, уточниха от AMD.

Според дилъри с вече натрупан опит в продажбите на Ryzen конфигурации на крайни клиенти, процесорите на AMD от първо поколение конкурират успешно Intel в производителността. Нещо повече, при очерталите се проблеми с доставките на интелски процесори, AMD може да демонстрира превъзходство с второто поколение Ryzen чипове.

Коментари по темата: „Очертава се продължителен дефицит на Intel процесори”

добавете коментар...

  1. Васко

    Разбира се, че е изкуствен дефицита не да има интерес към десктоп, а защото цялата произведена партида процесори са дефектни (Meltdown & Spectre) и от дефекта да направят ефект.

    Истината е че са за бракуване и за боклука с тези хардуерни дефекти, обаче защо ли просто да не обяват дефицит и да пробутват боклука дори на по-висока цена. Гениално нали. 🙂

  2. Outel

    Изкуствен ли е дефицита, така да има интерес към десктопа

  3. Anonymous

    Има shortage, истита е

  4. Мартин

    Спонсориран пост ?

Коментар