Пекин е най-голямото средище на AI фирми

Най-много компании за изкуствен интелект са концентрирани в Пекин

Китай е на второ място в света по брой на компаниите, работещи в областта на изкуствения интелект (AI), отстъпвайки само на САЩ, по данни на Китайската академия за информационни и комуникационни технологии, обявени на световна AI конференция в Шанхай.

От 2015 г. насам броят на патентните заявки в областта на AI от китайски компании нараства бързо, на фона на засилени инвестиции в технологии за изкуствен интелект, особено за аудио и видео. Сред най-бързо развиващите се центрове на AI в Поднебесната са Пекин, Шанхай, Гуангдонг и др.

Според доклада, в континенталната част на Китай има над хиляда компании за изкуствен интелект, или една пета от общия брой на AI фирмите в света. По този показател Китай е на второ място след САЩ, където има повече от 2 хиляди AI фирми, а в Топ 5 попадат още Великобритания, Канада и Индия.

Но въпреки че като цяло САЩ изпреварва Китай по брой на AI фирмите, анализът по градове отрежда първо място на китайската столица Пекин – там работят 395 компании за изкуствен интелект. След Пекин се нареждат Сан Франциско и Лондон съответно с 287 и 274 броя AI фирми.

Китайският пазар на AI технологии е нараснал с 37% през миналата година и възлиза на 23,74 млрд. юана (3,46 млрд. щатски долара). Водещо направление е компютърното зрение и свързаните с него технологии от рода на разпознаване на изображения и видео, сочи още анализът.

Коментар