Наказателно дело надвисва над Илон Мъск

Облаците на Илон Мъск се сгъстяват със започналото разследване от министерство на правосъдието

Американското министерство на правосъдието разследва публичните изявления на главния изпълнителен директор на Tesla Илон Мъск от август т.г., че възнамерява да приватизира компанията, съобщи Ройтерс.

Властите са поискали от Tesla документи за съобщението на Мъск. Според официално изявление на компанията, става въпрос за „доброволно искане“. Tesla уточнява, че работи съвместно с правосъдното министерство и въпросът „трябва да бъде решен бързо“.

Разследването, което може да доведе до повдигане на обвинение и наказателно дело срещу Мъск, допълва гражданското разследване на Комисията по ценни книжа и фондови борси (SEC) и съдебните процеси, заведени от акционери в компанията.

От министерство на правосъдието все още няма официален коментар по случая. По-рано Блумбърг съобщи, че федералните прокурори са започнали криминално разследване на компанията. Tesla, от своя страна, не уточнява дали разследването на правосъдното министерство е наказателно или гражданско.

За да обвини Мъск в престъпление, министерство на правосъдието ще трябва да докаже, че той е искал да манипулира цената на акциите на Tesla, коментира Питър Хенинг, професор по право в държавния университет Уейн. Според него, всяко наказателно разследване създава опасност за компанията и за самия Мъск.

Илон Мъск изненада инвеститорите на 7 август, като обяви в Twitter намерението си да преобразува Tesla от публична в частна компания. Нещо повече, той заяви, че е „обезпечено финансиране“ за сделката, която оценява компанията на 72 млрд. долара. В отделно съобщение Мъск заяви, че „подкрепата на инвеститорите се потвърждава“.

Акциите на Tesla се повишиха след туитовете на Мъск, но инвеститорите в облигации и конвертируем дълг на компанията останаха скептични, че ще бъдат осигурени десетките милиарди долари, необходими за изкупуване на акциите.

След две седмици несигурност, особено по отношение на финансирането, Мъск рязко се отказа от плана си, заявявайки, че това ще отнеме повече време и ресурси от очакваното. Освен това, според него, повечето акционери на Tesla смятали, че е по-добре компанията да остане публична.

Всичко това доведе до сериозни колебания в котировките на Telsa – те загубиха 25% от стойността си, след покачването при първото съобщение на Мъск в Twitter, а вчера поевтиняха с още 3,5% до $284,50 за брой.

SEC вече е започнала разследване на туитовете на Мъск, според информирани източници. В допълнение, компанията Citron Research е предявила иск срещу Мъск за истинността на неговото твърдение в Twitter за осигурено финансиране на сделката по приватизиране на Tesla.

В последния месец SEC изпрати призовки до инвестиционната банка Goldman Sachs Group Inc. и фирмата Silver lake, които бяха наети от Tesla, за да проучат сделката за превръщане на компанията от публична в частна, припомня Ню Йорк Таймс.

Байли Гифорд, най-големият институционален инвеститор на Tesla, заяви миналата седмица, че е бил разпитан от SEC за плановете на Мъск да приватизира компанията за електромобили. Според мениджъри, главният изпълнителен директор на Telsa се нуждае от помощ в управлението на компанията.

Коментари по темата: „Наказателно дело надвисва над Илон Мъск”

добавете коментар...

  1. Заман

    Абе така си е. Ноо ги мразим тия дето не са излезли изпод крилото на партията, не са наши хора и не мое да ги дърпаме когато ни трябват ве.

  2. Аман

    аве тоа ноо са сбръчка ве. къв беше гладак и ласкав кат цигански газ на месечина, па са го гледам смачкана салфетка врат. го вкарат малко на топло па тама го опанат как си требе за такав мазник.

Коментар