Борсите за криптовалути като пътуване в Дивия Запад

Борсите за криптовалути са застрашени от конфликти на интереси, липса на защита на потребителите и потенциални възможности за развиване на незаконни финансови дейности. Такива са изводите в доклад на офиса на главния прокурор на щата Ню Йорк и анонс на британската парламентарна Комисия по бюджета, публикувани в последните часове.

Изследването на нюйоркския прокурор е установило, че онлайн-платформите за търговия с виртуални валути работят с „по-слаби гаранции в сравнение с традиционните финансови пазари“, съобщава Ройтерс. Това означава, че те са уязвими на пазарни манипулации и поставят потребителските средства в риск.

„Както се вижда в нашия доклад, много платформи за виртуални валути не разполагат с необходимите политики и процедури, за да гарантират справедливостта, целостта и сигурността на търговията си“, заяви генералният прокурор Барбара Ъндърууд. На база констатациите тя поиска от нюйоркското финансово министерство да провери законността на функционирането на три конкретни борси в щата.

През април офисът на главния прокурор стартира своята Инициатива за интегритет на виртуалните пазари. В рамките на кампанията службата поиска от 13 платформи за е-търговия с криптовалути да споделят доброволно информация за своите практики.

Четири от платформите не са откликнали на поканата, твърдейки, че не допускат търговия за клиенти от щата. Три от тях обаче са събудили подозрения в офиса на главния прокурор. Затова те са „представени“ на вниманието на нюйоркското финансово ведомство за допълнително проучване.

Случващото се е знаково за една тенденция, която касае не само САЩ, но и международните регулатори и глобалните тенденции при борсите за търговия с криптовалути. Все по-често се говори за наличие на нередни практики в тази сфера. Вече са налице случаи на глоби за фирми, участващи в нередна търговия с криптовалути, говори се и за крупни измами с помощта на оферти за виртуални валути.

Във Великобритания също говорят усилено за необходимостта този сектор да бъде сериозно урегулиран. В момента той прилича на „Дивия Запад“, според изявление на законодателите в страната. Проблем за бизнеса са „летливите“ промени в цените, техническата уязвимост на борсите и слабата защита на потребителите.

Парламентарната комисия по бюджета призова правителството на Острова да предприеме бързи мерки за защита на потребителите и превенция срещу пране на пари. Предвид тези проблеми, правителството не може да си позволи да продължи да бездейства, пише комисията в свой доклад.

Платформите за търговия с криптовалути имат нужда от наблюдение в реално време, прозрачност, средства за идентифициране и прекратяване на съмнителни търговски схеми, пише американският доклад. Въвеждането на регулации е необходимо спешно, категорични са и британците. „Правителството трябва да въведе закони, които създават правилния баланс между защитата на потребителите и предпоставките страната да се превърне в глобален лидер в крипто-търговията“, казва местната индустриална организация CryptoUK.

Тревогите на нюйоркските и британските власти са част от опасенията на законотворците по цял свят, свързани с третирането на криптовалутите и технологията „блокчейн“, на която се базират те. Видно е, че тези системи имат реален потенциал да преобразят финансовата индустрия в глобален мащаб. Справянето с рисковете обаче е трудно.

В началото на годината Япония стана първата страна, която се реши да регулира дейността на борсите за криптовалути на национално равнище. Това стана след хакването на борсата Coincheck, при което бяха загубени 58 милиарда йени – около 534 милиона щатски долара. По-късно през годината Китай въведе ограничения за бизнеса с криптовалути, а Русия наложи лимити за инвестициите в предлагания на койни. Други страни също обмислят забрана или ограничаване на търговията с виртуалните монети.

Коментари по темата: „Борсите за криптовалути като пътуване в Дивия Запад”

добавете коментар...

  1. БТА

    Преведено на разбираем език – световната банкерска мафия се притеснява за банките си и генерираните от тях пари и много власт! С неизбежното настъпване на криптовалутите – те
    /БАНКИТЕ/ СТАВАТ ИЗЛИШНИ!!! А на тях /пак банките/ се крепи капитализмът и властта на злите жидове банкери!!!

Коментар