SpaceX е готова да защити САЩ с космически оръжия

За първи път Гуин Шотуел, президент и главен оперативен директор на SpaceX, трябваше да отговаря на въпрос дали космическата компания би помагала на военните с оръжия. Това стана по време на ежегодния симпозиум на Асоциацията на Военновъздушните сили „Air Space Cyber 2018“ в Нешънъл Харбър, Вашингтон.

Гуин Шотуел говори пред аудитория от целия свят и получи много въпроси, разказва за събитието SpaceNews. Несъмнено, един от най-провокативните беше: „Ще изстреля ли SpaceX военни оръжия?“

„Никога не ми е задаван този въпрос“, каза малко изненадана Шотуел. Отговорът й обаче бе категоричен и недвусмислен: „Ако става въпрос за защитата на тази страна [САЩ], мисля, че ще го направим“.

Стаята, изпълнена с членове на военновъздушните сили и военни изпълнители, избухна в аплодисменти. Те изглеждаха впечатлени, че SpaceX – една от най-иновативните компании в света – също е и твърд патриот.

Преди сесията „Въпроси и отговори“ Шотуел изнесе 20-минутна презентация, в която имаше промоционални видеоклипове от грандиозната мисия Falcon Heavy на SpaceX през февруари т.г. Видеоклиповете също повдигнаха настроението на аудиторията.

Шотуел нямаше какво да каже за военното изстрелване, освен това, че SpaceX прекарва „много време в изграждане на отношенията с ВВС“. „И сега сме в добра позиция. Ние се конкурираме. Понякога печелим, понякога губим“.

„Най-предизвикателният“ държавен клиент за SpaceX е НАСА, каза тя. Компанията се готви да пусне капсулата Crew Dragon с астронавти на борда – мисия, при която провалът не е опция, заяви Шотуел. Военновъздушните сили са помолили SpaceX да направи ракетите си по-надеждни за националните сателити за сигурност, но това все още не може да се сравнява с натиска за безопасно придвижване на хората в космоса.

Шотуел защити също културата на SpaceX за поемане на риск и агресивни иновации. „Неуспехът е лош. Но провалът, докато се опитвате и тествате, не е ужасно нещо. Учиш се от него“, каза тя.

Следващото голямо предизвикателство за SpaceX е ракетата Big Falcon Rocket с втора степен, наречена Big Falcon Spaceship, която компанията смята, че може да достигне до Марс. По думите на Шотуел, и двете степени са многократно използваеми.

„Надявам се да правим тестове през следващата година с втората степен – космическия кораб –  и да осъществим орбитален полет през 2020 г.“, каза Шотуел. Тя потвърди плановете на компанията за доставяне на голям товар на повърхността на Луната до 2022 г. и изпращане на хора на Марс през 2024 г.

Шотуел призна, че тези изявления може да „звучат лудо“. „Но всичко, което някога сме правили, звучеше лудо на хората“, подчерта президентът на SpaceX.

Огромният космически кораб от втора степен ще изминава половината разстояние около Земята за по-малко от 30 минути. „Представете си какво бихме могли да направим за защитата на Съединените щати“, заяви Шотуел.

На въпрос дали се тревожи за заплахите от страна на Китай или Русия за националната сигурност, Шотуел отговори: „Като президент на SpaceX съм загрижена за конкуренцията, идваща от Китай и Русия, защото те са подкрепени от техните правителства. Като американски гражданин се притеснявам повече от Китай, отколкото от Русия“.

Миналата година SpaceX осъществи18 мисии, побеждавайки всяка друга компания или страна извън Съединените щати. Тази година SpaceX е извършила 16 мисии и е на път да реализира 22-24, а Китай се опитва да приключи успешно 40 мисии (към 9 септември той вече е завършил 24, като надминава предишния си национален рекорд от 22 мисии през 2016 г.) ,

„Надявах се да победим китайците тази година“, каза Шотуел. „Тревожи ме това, че Китай летя 40 пъти тази година. И това не е за търговски клиенти. Те имат много малко търговски клиенти. И така, какво правят те?“, попита риторично Шотуел.

„Фактът, че не ги бием, е срамен. Фактът, че те стартират 40 пъти е нещо, за което всички трябва да се притесняваме“, заключи президентът на SpaceX.

Шотуел изразява опасенията и на служители на Пентагона за космическите способности на Китай. „Те иновират по различен начин, следват идеи, придържат се към план и темпото им е много по-бързо”, констатират американските военни.

Коментари по темата: „SpaceX е готова да защити САЩ с космически оръжия”

добавете коментар...

  1. Anonymous

    Така трябва! Алкохолизираните мозъци от Москва, скоро ще дишат прахта на западния възход!

  2. Аман

    че заштит оно сметките ви у банкат а от преливание

Коментар