Москва ограничава със закон криптовалутите

Неотдавна руските власти обявиха всички криптовалути за незаконни, а сега решиха, че е по-добре да регулират пазара

Нов руски закон за регулиране на криптовалутите предвижда лимити за инвестициите в първични криптомонетни предлагания, съобщи Ройтерс, позовавайки се на изявление на Анатолий Аксаков, ръководител на Руската регионална банкова асоциация.

Руските власти неотдавна обявиха всички криптовалути за незаконни – такива като биткойните. По-късно властите решиха, че е по-добре да регулират пазара на криптовалути.

В края на ноември Централната банка на Русия предупреди в нарочен доклад инвеститорите за рисковете от вложения в криптовалути. В документа се говори за „очевиден балон на пазара на криптовалути”.

Докладът предупреждава, че това може да доведе до значителни загуби за инвеститорите. Криптовалутите могат да се използват за криминални дейности, включително пране на пари и финансирне на терористични дейности, алармира банката.

Новата регулация, която се готви сега, следва да определи как ще работи пазарът на криптовалути до края на настоящата година, обещават руските власти.

Коментари по темата: „Москва ограничава със закон криптовалутите”

добавете коментар...

  1. _

    Интересно ми е как все още продължават да слагат всички криптовалути под един знаменател, предвид че общото помежду им е основно блоковата верига (block chain).

    Тая блокова верига като идея тръгва много отдавна от инструменти за програмисти като GIT.
    (без да съм сигурен дали GIT е първи).

    Портфейлът е нищо повече от двойка криптографски ключове (публичен и частен) за цифровите подписи.

    Всички останали правила са гъвкави и доста специфични между различните криптовалути. Съответно, подлежат на регулиране.

    Достатъчно е държавните органи да въведат регистрация на крипто-портфейли и да криминализират използването на анонимни такива. Това ще направи плащанията дори по-прозрачни и по-лесно проследими отколкото банковите транзакции.

    Относно ICO – те се правят в държави като Сингапур, които вече имат нужното законодателство. Тези крипто-токени имат тежестта на акции.

    Естествено, не се говори и за предимствата на block chain тенхологиите – ако една транзакция не влезе в block chain, значи не се е случила.
    По тази причина, в block chain транзакциите се валидират – проверяват се наличности на крипто-токени и прочее.
    По тази причина няма как да правиш номера като shorting, например. Няма и как да купиш токени за повече пари, отколкото имаш – все ограничения, които прецакват схемите на трейдърите по големите борси като NYSE и LSE.

    Невъзможността за злоупотреби от този тип рязко намалява потенциално търгуваните обеми, и по този начин вкарва значителна стабилност на тези пазари.

    Да, знам, че биткоин падна супер много последните дни. Има и други техники за манипулация на пазарите, срещу които и криптовалутите не са защитени. c’est la vie.

  2. hokutoshinken

    Нека е балон, важното е пари да капят 🙂

  3. Anonymous

    Над 2 милиарда долара са инвестирали хедж фондовете в криптовалута през настоящата година, сочи нов доклад на финансовия гигант Morgan Stanley, озаглавен Bitcoin Decoded.

    Броят на фондовете, работещи с криптовалута, превишава 100, като 84 от тях са основани през 2017 година. Данните показват, че криптовалутата вече променя финансовия сектор

  4. Anonymous

    Барнат ли Уолстриит и Хеджфондове веднага става балон.

Коментар