Китай с нови рестрикции срещу криптовалутите

Въпреки някои ограничителни мерки, Китай все още не е забранил напълно криптовалутите

Операциите с виртуални пари се възприемат нееднозначно от властите в различните държави – някои се опитват да ги ограничат, докато други ги насърчават. В Китай, например, пред криптовалутата се издигат постоянно бариери. За поредната от тях съобщава South China Morning Post.

Китайските интернет гиганти са започнали да блокират форумите и транзакциите с криптовалута по настояване на властите в страната. Става въпрос за влиятелни компании от ранга на Baidu, Alibaba и Tencent – най-големите интернет играчи в Китай.

Така например, Baidu е скрила няколко популярни форума по темата биткойн и други цифрови валути, позовавайки се на „съответните закони, правила и политики”. Компанията е отказала да коментира по-подробно действията си пред медиите в страната.

Tencent и Alibaba също са обявили готовност да предприемат строги мерки срещу опитите за извършване на криптовалутни транзакции с помощта на мобилните услуги, разработени от двете компании.

Tencent възнамерява напълно да забрани търговията с криптовалута в своя месинджър WeChat. За целта компанията ще организира постоянен мониторинг на услугата и при необходимост ще блокира транзакциите.

Същите ограничения важат и за платежната система Alipay, разработена от Ant Financial – компания, свързана с интернет гиганта Alibaba, съобщават китайските източници.

През есента на 2017 г. Китайската централна банка забрани продажбата на криптовалута и ICO (първично предлагане на койни). Последва закриване на криптовалутни платформи – наскоро се появиха информации, че в страната са блокирани 124 чуждестранни борси.

Китайското правителство, както и преди, отхвърля криптовалутите и възнамерява да продължи строго да контролира оборота с цифровите пари. В същото време обаче в страната все още не е въведена официална забрана за криптовалутите.

Коментар