Суперкомпютър за невиждан мобилен гейминг

AMD работи по суперкомпютър, който ще се използва за създаване на HD съдържание за мобилни устройства, стана ясно на изложението за потребителска електроника CES в Лас Вегас. През втората половина на годината компанията ще бъде готова с масивно паралелния суперкомпютър по технологията “Fusion Render Cloud”.

Машината ще позволи на доставчиците на съдържание да предложат видео игри, приложения за РС и други графично-интензивни услуги през интернет до всяко мобилно устройство с уеб браузър.

Голямото предимство е, че подобни облачни приложения няма да изразходват бързо батерията на хендсета, нито пък ще го затрудняват много при обработка на съдържанието. Технологията AMD Fusion Render Cloud натоварва с тази задача сървъра, който се намира някъде в изчислителния облак.

Суперкомпютърът компресира мултимедийното съдържание и го изпраща в реално време, през безжична или широколентова връзка, към мобилни устройства от рода на смартфони, “set-top” кутии и ултратънки ноутбуци.

AMD работи съвместно с компанията Otoy, която създава специализиран софтуер за геймърската и кино индустрията.

Суперкомпютърът Fusion Render Cloud ще използва новите процесори Phenom II, чипсет  AMD 790 и графични процесори ATI Radeon HD 4870. Очаква се машината да преодолее петафлоповата бариера.

Коментар