Walmart ще следи доставките на зеленчуци с блокчейн

Доставчиците на зеленчуци за Walmart бяха заставени от компанията да използват блокчейн за проследяване

Хранителните гиганти Walmart и Sam’s Club наложиха на част от своите партньори да използват блокчейн технология. В рамките на една година доставчиците на листни зеленчуци ще трябва да започнат да качват данни за техните продукти в блокчейн система, съобщи CNBC.

Наскоро двете хранителни вериги засякоха огнища на „Ешерихия коли“ (E. coli) в римската маруля, както и на салмонела в продукти като яйца и зърнени закуски. Чрез блокчейн и съхраняване на информацията в цифров вид, компаниите ще могат теоретично да видят кои ферми са заразени и бързо да спрат доставката за ресторанти и потребители.

Според Wallmart, сегашният модел за проследяване на храната е остарял за 21-ви век. Работейки заедно с партньорите, компанията се надява да подобри значително проследяването в интерес на общественото здраве.

Дори когато Walmart успя да открие засегнатите райони и да извади храните от магазините, милиони глави римска маруля трябваше да бъдат изтеглени от пазара, а потребителите загубиха доверие в продукта, независимо от региона, в който е отгледан.

С въвеждане на блокчейн се очаква всички доставчици на пресни зеленчуци да могат да проследяват продуктите си до фермите „за секунди вместо за дни“, казват от Walmart в писмо до партньорите.

Директните доставчици ще трябва да се придържат към стандартите на Walmart и да позволят проследяване „от край до край“ на фермите до 30 септември 2019 г.

Докато компании като Amazon, Facebook и Microsoft обявиха, че вече работят в блокчейн, инициативата на Walmart е един от ранните и много редки случаи на конкретна употреба на технологията от компания в списъка Fortune 500.

В продължение на 18 месеца Walmart използва пилотно блокчейн технология IBM Trust за проследяване на всички храни – от манго до пилета. Резултатът е намаляване на времето, необходимо за проследяване на храната от магазина на Walmart и обратно до източника, до минути, в сравнение с дни или понякога седмици в досегашната практика.

Walmart не разкрива колко ще струва преходът към блокчейн на земеделските производители, но наскоро IBM пусна сайт, който ще помогне за лесно и евтино въвеждане на технологията.

Коментар