Импланти помагат на парализирани да ходят сами

Mayo Clinic помогна на парализиран човек да извърви сам 100 метра разстояние (снимка: Mayo Clinic)

Електрическото стимулиране на гръбначния стълб при злополуки може да позволи на пострадалите хора да ходят самостоятелно отново, според два нови доклада от последните дни.

Изследователи от Mayo Clinic са помогнали на Джеред Чинок, парализиран от 2013 г. насам след падане от снегомобил, да извърви сам 100 метра разстояние. Mayo докладва за резултатите в научното списание Nature Medicine и публикува видео.

При жертвите на автомобилни катастрофи и други подобни инциденти настъпва парализа, когато гръбначният мозък на човека бъде накърнен. Лекарите обаче са решили да проверят дали имплантирането на електрически стимулатори на местата на нараняванията могат да възстановят способността на хората да крачат самостоятелно. Оказало се, че може.

„Гръбначните сензорно-моторни мрежи, които биват функционално прекъснати от мозъка, поради нараняване на гръбначния мозък, могат да се възстановят чрез епидурална електростимулация (ЕЕС), за да се възобнови здравата, координирана моторна активност у хора с парализа“, гласи изводът на учените.

В случая с техния пациент е била налице „пулна сензорно-моторна парализа“. ЕЕС обаче е помогнала на човека да се изправи сам и да прави крачки в легнало положение или прав, опирайки се на лостове за подкрепа на тежестта на тялото.

С упорити тренировки в продължение на 43 седмици човекът стигнал до момента, в който може да крачи сам, без помощ от рехабилитатор или лостова система за поддръжка на тежестта на тялото. Засега не е съвсем ясно как точно се постига този ефект. Предполага се, че електрическите импулси „попълват“ липсващите нервни сигнали от мозъка.

Докторите от Университета в Луисвил съобщават за четири други подобни случая в New England Journal of Medicine. Някои от пациентите са успели да се приберат вкъщи и да се разхождат с проходилка.

Повечето от тях са били парализирани за по 2,5-3 години. Първоначално те проходили на ходеща пътечка със система за поддържане на теглото на тялото. След седмици на тренировки обаче пациентите смогнали да ходят сами и да стоят изправени самостоятелно. Всеки от тях е преминал над 200 сесии на епидурална електростимулация.

В бъдеще пациентите с гръбначномозъчни травми навярно ще могат да ходят отново благодарение на мозъчни импланти, свързани с електростимулатори в гръбначния стълб, възстановяващи връзката между мозъка и тялото. Този вид мозъчно-машинен интерфейс вече е успешно тестван при маймуни.

Коментар