Средният българин трябва да работи месеци за един iPhone Xs

Колко дни трябва да работи човек, за да се сдобие с флагмана при смартфоните iPhone Xs, представен наскоро от Apple? На този въпрос дава отговор аналитичният отдел на Picodi, базирайки се на данни за средната работна заплата във всяка страна от проучването и на вече обявените цени на iPhone Xs с памет 64 GB.

Може да се предположи, че най-адекватно съотношение между цени и заплати би трябвало да се наблюдава в САЩ, тъй като ценовата политика се формира най-вече в тази страна и за нейните жители. Въпреки това се оказва, че новият смартфон на Apple е най-достъпен за жителите на развитите страни в Европа и на ОАЕ, коментира Picodi.

Така например, за да си купи новия iPhone Xs в Швейцария, човек трябва да работи 5,1 дни, в Люксембург – почти 7 дни, а в Норвегия и Дания – малко над 7 дни. На челните места в класацията се нареждат и Обединените арабски емирства, където спечелените за 7,6 дена пари са напълно достатъчни за купуването на последното поколение смартфон. В самите Съединени Щати човек трябва да се труди усърдно 8,4 дни, за да си позволи устройството.

56 „трудодни“ струва iPhone Xs на средностатистическия българин (източник: Picodi)

Вече е известно, че в България iPhone Xs с памет 64 GB ще струва 2329 лв. Като се вземе предвид средната работна заплата в страната (чисто 873 лв. по данни на НСИ за второто тримесечие на 2018 г.), на българите ще са нужни 56 пълни работни дни – или около два месеца и половина (календарни), за да съберат парите за такава покупка.

Това е един от най-високите показатели в Европейския съюз: в другите страни от Източна Европа са необходими от 32 до 41 дни работа, за да си купите устройството от официалните магазини на Apple в Румъния, Унгария, Полша, Чехия и Словакия.

Повечето страни от еврозоната се нареждат в средата на класацията. В Австрия, Германия, Финландия и Франция са нужни около 10,5 дена труд, в Гърция и Португалия – около 27. Доста по-осезаеми са разходите за iPhone Xs в Мексико, Китай, Аржентина и Индия — от 50 до 60 „трудодни“.

Предпоследното място в рейтинга заема Пакистан (88,6 дни), а абсолютният антирекорд принадлежи на Филипините – 156 работни дни за един айфон.

Проучването се базира на оповестените цени на новия продукт на Apple и данните за средната работна заплата, достъпни в официалните статистически източници на всяка от страните. Размерът на месечната работна заплата се дели на осреднения брой работни дни в месеца – 21, уточняват анализаторите.

Коментари по темата: „Средният българин трябва да работи месеци за един iPhone Xs”

добавете коментар...

  1. Аз

    Не е точно за хора (идиоти) с пари. Виждал съм хора които теглят заем и взимат пари на заем, само за да си купят най-новият модем телефон. И не визирам само цитираната марка телефони. Дори познавам човек, който през последните години е дал 5 пъти повече пари за телефони, от колкото струва колата му.

  2. Българин

    айфоня е за идиоти с пари

  3. Saevar

    нам за къв к.у.р ми е тва надценено устройство, работя 4 часа за тва “Huawei P20 Lite Global Firmware Nova 3e 4G LTE Mobilephone Face ID 5.84″Screen Android 8.0 Glass Body 24MP Front Camera” страхотен телефон с висчко от което имам нужда.

  4. Аман

    тва обаче ко не едеш, не плащаш сметке, налози, наеме и секви други дивотий. Земи от тия 873 леа 400 за наем на неква не ептем мизерна дупка, плати 150-200 лв сметке, еж по ена кифла на ден и ено кафе и че те питам ко ша купиш за 56 дена. Ама джурналясто си клечи у мекио стол и му не стига акало да мисли до толко. Иначе само АППЛЕ вееее. Не е било и нема и да баде за лозари вееее! Веч не е за лозарски даржаве!

Коментар