Google премахна малуер от свой сайт

Сайт със свободен код за разработчици на Google бил използван за разпространение на малуер, алармира компанията за сигурност McAfee.
Google Code е място, където разработчиците могат да хостват своите проекти и кодове.  Заедно с легитимния код в сайта е имало линкове към фалшиво видео, което насочва потребителите да свалят липсващ кодек.
Вместо кодек обаче се зареждали опасен троянец, който краде пароли, и програми за събиране на финансова информация.
Кибер престъпниците са използвали целенасочено сайта Google Code за поместване на своите линкове, тъй като са разчитали на по-добре индексиране, твърдят от McAfee.
Представители на Google съобщиха пред CNET News, че компанията е премахнала проекта за разпространение на малуер от сайта си и в резултатите от търсене.
"Използването на Google Code и на всяка друга услуга на Google за хостване на малуер е нарушение на нашата политика", посочват от интернет компанията.
Google използва автоматични инструменти за откриване и премахване на сайтове, които обслужват малуер. Досега компанията е премахнала множество подобни проекти от сайта си Google Code, а в бъдеще ще прилага и нови начини за идентифициране и елиминиране на подобно съдържание.
Проблем от същия характер засегна преди една година сайта MSN Spaces, припомнят от McAfee.
Според неотдавнашно проучване, над половината от сайтовете в световния топ 100 са имали зловреден код. 29 на сто от зложелателните уеб атаки включват код за кражба на данни.

Коментар