Данните на твърдите дискове се унищожават трудно

Физическото унищожаване на твърдия диск с чук е най-добрият начин да предотвратите вашите данни да не попаднат в неподходящи ръце, когато изхвърляте от употреба компютъра си.
Съветът беше даден от експерти от британското списание за компютри Which?, след като научиха, че крадци на идентичност преглеждат сайтове за интернет разпродажби от рода на eBay, за да намерят стари PC-та и лаптопи. Самите те са възстановили 22,000 "изтрити" файлове от осем компютри, продавани на този сайт.
Списанието твърди, че същите тези крадци използват специализиран софтуер за възстановяване на данни, изтрити от собствениците на компютрите, което понякога им дава ценна финансова информация и им позволява да извършват престъпления като измами с кредитни карти.
Редакторката на Which? Сара Киднер каза: “Може да звучи екстремно, но единственият начин да бъдете 100% сигурни е да смажете твърдия диск на парчета”.
Но някои други индустриални експерти са на мнение, че физическото унижощаване на твърдите дискове с цел изтриване на данните е скъпо, вреди на околната среда и е напълно ненужно.
От компанията за решения за резервиране на данни и софтуерно възстановяване Acronis смятат, че проучването напълно е пренебрегнало факта, че съществуват "ултраефективни" решения за сигурно почистване на дискове, които се използват от правителствени агенции и големи корпорации.
“В сегашния икономически климат индивидуални и бизнес потребители от Великобритания избират да използват повторно, да рециклират или да даряват по-старите компютри. Сигурното изтриване на данните от твърдите дискове е прост процес и не струва повече от няколко лири", се казва в изявление на компанията.
“Лаптопи или настолни персонални компютри сега могат безопасно да се предадат на нов колега, да се продадат на трето лице или да се дарят на благотворителна организация като "Компютри за Африка", например".
Грахам Клъли, експерт по сигурността в компанията за решения за сигурност Sophos, е съгласен, че смазването на твърдия диск не е необходимо. Той твърди, че е много лесно да се мисли, че по този начин твърдият диск е напълно унищожен, но на практика това не е вярно. Възможно е да се извлекат данни дори от много силно повредени твърди дискове.
Той казва: “Вие вероятно можете да си нанесете по-голяма вреда, когато удряте твърдия диск с чук, защото има голям шанс данните ви да бъдат откраднати, когато битове от тях се разхвърчат навсякъде".

Коментар