САЩ се насочват към електрически коли

Водещите американски производители на автомобили обявиха амбициозни планове за въвеждане на електрически и хибридни модели. Очаква се компаниите Дженеръл Моторс, Форд и Крайслер да покажат ново поколение коли на тазгодишното международно авто шоу в Детройт.

В неделя Форд обяви стратегия, която предвижда пускане на две електрически и една хибридна кола в периода 2010-2012 година. Компанията си партнира с Magna International, за да предложи електрически автомобил с пробег 100 мили с едно зареждане на литиево-йонните батерии.

Освен това, Форд ще добави хибридни версии на съществуващите модели Fusion Hybrid и Mercury Milan. Американският производител ще си сътрудничи с ютилити компанията Southern California Edison и с правителствата на големи китайски градове, които ще промотират и тестват новите авто технологии.

Първоначално Форд ще продава по 5-10 хиляди електрически коли годишно, твърди Асошиейтед Прес, като се позовава на вицепрезидента по разработката на продукти Дерик Кузак.

Дженеръл Моторс, от своя страна, показа концептуален Cadillac Converj, способен да измине 40 мили с литиево-йонна батерия. Компанията обяви също мини кола с четири врати, наречена Chevrolet Spark и първоначално известна като Chevy Beat. Моделът ще бъде пуснат в Европа през 2010-а година, а по-късно ще се появи и на американския пазар. Очаква се днес Дженеръл Моторс да обяви, че ще произвежда батерии за коли в Мичиган.

Крайслер, междувременно, показа концепт на електрически седан 200C EV. Компанията планира също да пусне електрическа версия на Jeep Patriot.

по темата: „САЩ се насочват към електрически коли”

добавете коментар...

  1. Тодор

    Chevrolet Spark отдавна има в България

Коментар