Gigabyte с агресивен план за нетбук пазара

Компанията Gigabyte Technology, един от най-големите производители на дънни платки, планира да пусне три 10-инчови нетбука през второто тримесечие на годината.
Въпреки кризата, тайванският производител е оптимистично настроен за потенциала на нетбук пазара. Освен нетбуци, Gigabyte ще пусне и 13,3-инчов лаптоп, съобщи digitimes.com, като се позова на вицепрезидента на компанията Ричард Ма.
През 2008-а година Gigabyte продаде 19 милиона дънни платки, които формираха 80% от общите й приходи. Бизнесът с графични карти на компанията отбеляза спад с 3.3 милиона броя, но продължава да бъде печеливш.
Gigabyte започна да печели от ноутбуци през октомври миналата година, но рязкото свиване в търсенето в следващите месеци не позволи на компанията да продаде повече от 125 000 бройки.
Нетбуците на Gigabyte предлагат характеристики от по-висок клас, в сравнение с конкурентите, но са и по-скъпи с около $150. Поради това компанията успя да продаде само 25 000 бройки през миналата година.
В момента Gigabyte наема специалисти по изследвания и разработки, за да създаде конкурентни продукти. Компанията очаква леко завишени продажби на нетбуци и ноутбуци през настоящата година.
Очакваните три нови модела ще струват от порядъка на $400. Компанията обаче планира и модел с цена под $300, предназначен за развиващите се пазари.
Gigabyte крои агресивни планове за своите мобилни интернет устройства (MID), като за целта ще си партнира с глобални телеком оператори. Пускането на новите продукти обаче е обвързано с платформата Intel Moorestown, която се очаква през октомври.

Коментар