Добрият стар тетрис лекува травми

Тетрисът, една от най-старите компютърни игри, лекува травми, разкри ново проучване на психолози от Оксфордския университет.

Изследователите са използвали опростен метод, за да установят ползотворното въздействие на тетрис.

Те са показали на доброволците в експеримента картини на насилие – катастрофи, разбити глави, вътрешности и др. След това част от групата е била накарана да играе тетрис.

Оказало се, че играчите имат по-малко лоши спомени от ужасните картини, отколкото тези, които не са играли тетрис, съобщи ZDNet.com.

Целта на изследването е била да установи как тетрисът може да помогне в лекуването на постравматичен стрес, например по време на война.

Според д-р Емили Холмс, тетрисът блокира съхраняването на болезнени спомени в съзнанието. Подобен ефект се получава обаче, ако човек играе тетрис веднага след стресовата ситуация.

Популярната в миналото игра изисква върхова концентрация. Тетрис се конкурира за ресурсите на мозъка за сетивна информация и влияе на начина, по който тази информация се съхранява в периода след травмата. В резултат на това, по-малко сцени с насилие остават в мозъка.

Напоследък тетрисът отново излиза на мода. Играта възкръсва на придобилия широка популярност iPhone.

Коментар