Калифорния забрани стандартните пароли за IoT устройства

Властите в Калифорния забраниха на производителите на устройства от категорията „интернет на нещата“ (IoT) да им задават стандартни пароли за достъп. Целта на подобна ограничителна мярка е предотвратяване на хакерски атаки.

Производителите трябва да снабдят IoT устройствата си с генератор на пароли или с уникална парола. Това се отнася за всички устройства, свързвани към интернет, вкл. домакински и измервателни уреди.

Губернаторът на щата Калифорния вече е подписал закона. Според редица експерти, изпълнението на закона от производителите ще защити IoT устройствата от хакерски атаки.

В момента всички компании за IoT устройства задават в тях стандартни, лесно разгадаеми пароли, които могат да бъдат променени, но като правило потребителите ги оставят такива, каквито са.

Новият закон влиза в сила в Калифорния от 1 януари 2020 година. Някои специалисти обаче са на мнение, че по-сложните пароли няма да спрат хакерите в опитите им да проникват в устройства и да създават престъпни ботмрежи.

Коментари по темата: „Калифорния забрани стандартните пароли за IoT устройства”

добавете коментар...

  1. ΔΣΨΩΞΘ

    Клавиатура със всички известни езици символи плюс възможност за графическо изобразяване на собствени символи комбинирането им със няколко различни езика по избор символи емотикони и въвеждането им във паролата би затруднило доста и забавило зуладжиите хакери

  2. flashko

    Естествено, че няма да спрат хакерите. Само няма да им е толкова лесно.

Коментар