Бизнесът: AI не е „убиец“ на работни места

Влиянието на изкуствения интелект върху пазара на труда е една от най-коментираните теми в общественото пространство. Мненията са различни и често противоречиви. Ново изследване разсейва негативните нагласи, че AI застрашава пазара на труда.

Европейските компании разглеждат изкуствения интелект не като „убиец“ на работни места, а от позицията на ключов инструмент за увеличаване на постъпленията чрез повишаване на ефективността, гъвкавостта и диференциране на работата, става ясно от изследване на Hewlett Packard Enterprise (HPE) и организаторите на конференцията „Industry of Things World“, посветена на индустриалния интернет на нещата (IoT).

Като проблеми в момента се изтъкват недостатъчният опит с изкуствения интелект, както и недостигът на данни, които възпрепятстват широкото внедряване на технологията, според участниците в проучването – специалисти и мениджъри от промишления сектор, работещи предимно в Европа.

Очаква се промишлените компании да внедрят хибридна архитектура, при която инфраструктурата за изкуствен интелект е разпределена равномерно между периферните обекти, центровете за данни и облачните хранилища. Подобен подход ще позволи обработка на данни в периферните устройства в режим на реално време, както и проверка на данните от различни източници с едновременно обучение на модели.

Повечето анкетирани (61%) вече развиват изкуствения интелект в своите компании, съобщава ITPro. 11% са внедрили технологията в основните си функции или видове дейност, докато 14% планират да направят това в следващите 12 месеца, а 36% в момента изследват възможностите за внедряване на AI.

Коментар