Банките харчат милиарди за изкуствен интелект

Когнитивни системи и решения с изкуствения интелект ще погълнат около 3 милиарда долара от западно-европейските банки през настоящата година, или с 43% повече спрямо миналата, сочи доклад на IDC.

Нарастващите инвестиции в подобни технологии отразяват стремежа на банките все повече да използват AI решения за анализ на измами, съставяне на препоръки за продажба на финансови продукти, автоматизация на ИТ системи и др., отбелязват анализаторите.

В Западна Европа именно банките са най-големият инвеститор в изкуствен интелект през настоящата година. След тях по този показател се нареждат ритейлърите и производствените предприятия.

На тези три сектора се падат 42% от разходите за когнитивни и AI решения. В стойностно изражение, IDC очаква сумарните им разходи да достигнат 10,8 млрд. долара през 2012 г., при средногодишен темп на растеж на ниво около 39%.

Като цяло, световният пазар на когнитивни системи и решения в областта на изкуствения интелект ще възлезе на 24 млрд. долара т.г., а през 2022 г. се очаква да достигне 77,6 млрд. долара, бележейки 37,3% средногодишен растеж.

Междувременно, PwC прогнозира, че изкуственият интелект ще добави към световния БВП около 14% към 2030 г., или около 15,7 трлн. долара. Това прави технологията най-голямата комерсиална възможност в бързо променящата се икономика, отбелязват анализаторите.

Коментари по темата: „Банките харчат милиарди за изкуствен интелект”

добавете коментар...

  1. Т-1000

    Накрая СкайНЕТ ще отвърне.

  2. Anonymous

    Харчат миларди , данъкоплатеца да се стяга че ще ги спасява !

  3. Аман

    арчат наще милярди е пропущил да каже джърналяста.

Коментар