Моделът SaaS ще доминира тази година

Над половината от разработчиците в света ще са ангажирани по създаването на SaaS приложения през настоящата година. Моделът Софтуерът като услуга” ще бъде най-популярен в Азиатско-тихоокеанския регион, твърди ново проучване на компанията Evans Data Corp.
В момента Северна Америка води списъка на регионите с най-много имплементации на SaaS, като е ангажирала в тази сфера 30% от разработчиците.
Софтуерът като услуга става все по-актуален, тъй като компаниите търсят начини за икономии в условията на криза. SaaS е една от онези технологии, които не само намаляват разходите, но и увеличават ефективността.
SaaS замества традиционните модели на бизнес приложения, които компаниите купуват чрез софтуерни лицензи. Предлагането на софтуера като услуга има редица предимства, вкл. по-бърза разработка на приложения, намаляване на инвестициите в ИТ ресурси и персонал и др.
Един от основните играчи на този пазар е компанията salesforce.com. Наскоро тя обяви инициатива за SaaS услуги в партньорство със социалната мрежа Facebook, онлайн търговеца Amazon, както и с големи играчи като Google и Dell.
Последната известна компания, която се присъедини към уеб услугите, които Amazon ще предлага, е Adobe с нейния софтуер LiveCycle ES Developer Express.

Коментар