Тласък на стандартите за цифрова грамотност

Три от най-големите компании в ИТ индустрията обявиха съвместна инициатива за създаване на стандарти, които адекватно измерват цифровата грамотност.

Microsoft, Intel и Cisco ще формират група от водещи експерти в образованието и лидери в академичните среди, които да дефинират основата на бъдещите глобални стандарти.

Вече има подобни стандарти за математиката и науката, но такива са необходими и за други типове знания на 21-ви век, посочи Аноп Гупта, вицепрезидент на Microsoft, в интервю за CNET News.

За ръководител на проекта е избран професор Бари Макгроу, който в момента е директор на изследователския институт по образование към Университета Мелбърн.

Корпорациите често провокират реформи в образованието, но тяхната активност не е координирана помежду им. “Говорим си на различни езици, което затруднява вземането на решения”, коментира настоящата ситуация Гупта.

Глобалната икономическа криза постави под въпрос бъдещето на някои вече подети инициативи в образованието. Майкрософт е инвестирала милиони в програми за развиващите се пазари и, според нейния вицепрезидент, образованието ще остане във фокуса на компанията.

Гупта обаче не коментира дали Майкрософт ще намали бюджета си за инициативи в образованието, предвид кризата. “Като всяка компания, ние евоюлюираме, ставаме мъдри в управлението на харчовете”, казва вицепрезидентът.

Америка очаква повече долари за образование. Новоизбраният президент Барак Обама обяви мащабен план за развитие на инфраструктурата, вкл. и тази на училищата.

Коментар