AMOLED или LCD – кои екрани са по-безвредни за очите

Известно е, че прекомерното излагане на синята светлина, излъчвана от светодиодните екрани, може да доведе до сериозни проблеми със здравето, като особено чувствителни на подобно въздействие са децата.

Учени от тайванския институт NTHU изследват от дълго време проблема. Още през 2015 г. те призоваха потребителите да осъзнаят опасността от светодиодите, а правителствата да приемат нови правила за гарантиране на безопасното им използване. Рискът е особено голям, тъй като хората – и в частност децата – прекарват все повече време пред екраните на компютрите и мобилните устройства.

Учените от NTHU са разработили собствена методика за количествена оценка на влиянието на светлината върху генерирането на мелатонин – един от основните проблеми със синята светлина. Тестовете по патентовата методика могат да се извършват с всеки дисплей – от телевизор до смартфон.

Наскоро специалистите от университета са тествали два актуални смартфона – iPhone 7 с течнокристален (LCD) дисплей и новия iPhone XS Max с дисплей AMOLED. Измервана е максимално допустимата експозиция (MPE) – или времето, за което ретината на окото „изгаря“ под въздействие на екрана при осветеност 100 лукса. При iPhone 7 стойността на MPE е 288 секунди, докато при iPhone XS Max е 346 секунди, което означава, че AMOLED дисплеят е по-безвреден от LCD.

Разглежда се и показателят за чувствителност към потискане на мелатонина (MSS) – или процент, който показва потискането в сравнение с чистата синя светлина, т.е. показател 100% съответства на въздействието на чистата синя светлина. В случая с iPhone 7 този показател е 24,6%, докато при iPhone XS Max е по-малък – 20,1%, което означава, че AMOLED отново е по-добър.

Резултатите от изследването могат да се обяснят с това, че цветната температура на AMOLED дисплеите е по-ниска от тази на LCD екраните, макар че за потребителя и двата екрана изглеждат еднакво. Възможно е LCD дисплеите да се калибрират до по-ниска температура, но AMOLED екранът е способен да осигури същото качество на изображението при по-ниски и по-безопасни цветни температури.

Коментари по темата: „AMOLED или LCD – кои екрани са по-безвредни за очите”

добавете коментар...

  1. юзер

    Голяма работа, голямо изследване поредната реклама на ейпълски айфоняци. 🙂

  2. AMOLED

    тествали са екраните, не четеш ли, аман значи

  3. Аман

    Ефтино и негръмотно писание… тествале два айфоня, новио излезнал по-добар. Е добар ден ве, как спахта? Оно и кинтите му са по-добри дет са вика, ама не за тоа дет ша го плаща. шо не тествахта и сички други телефоне у пазаро??

Коментар