ИТ харчовете ще намалеят с 3% тази година

Спад с 3% на харчовете за ИТ продукти и услуги през настоящата година прогнозираха анализаторите от Forrester Research.
В своя последен доклад компанията твърди, че икономическата криза, налегнала САЩ и постепенно целия свят, е основен фактор за намалелите покупки на ИТ. Втори по значимост параметър са флуктуациите на валутите.
Някои компании ще отбележат подем в резултат на слабото евро в началото на 2009-а. Сред тях са Alcatel-Lucent, Ericsson, SAP и Nokia Siemens. Но това ще е краткотраен ефект, тъй като доларът ще се върне на ниски стойности спрямо еврото, твърдят от Forrester.
Кризата ще се отрази негативно на всички технологии, но определени сектори ще се справят по-добре от други през 2009-а. Така например, покупките на софтуер ще бъдат по-високи от тези на продуктите в други категории, твърдят анализаторите.
Очаква се през 2009-я харчовете за софтуер да се запазят на нивото от $388 милиарда, което бе достигнато през миналата година.
В същото време обаче компютърният пазар, вкл. РС, сървъри, перифeрия и сторидж, ще отбележи спад с 4% до $434 милиарда през настоящата година.
Покупките на комуникационно оборудване, към което Forrester причислява рутери, комутатори и устройства за телеконференции, ще намалеят с 3% до $353 милиарда през 2009.
Пазарът на ИТ услуги и аутсорсинг също ще намалее с 3% до $484 милиарда.
Forrester очаква ИТ харчовете да се върнат към растеж от 9% през 2010 година, измерен в долари, и 6% в локални валути.

Коментар