AMD обяви кога ще покаже 7-нм процесор

AMD е много близо до серийното производство на 7-нанометрови процесори за компютри

Надпреварата за по-тънки технологични процеси при разработката и производството на чипове е особено интересна напоследък, след като Intel се затрудни с пускането на 10-нанометровия процес, а конкурентите взимат предимство.

Според различни публикации от тази седмица, на предстоящото изложение CES 2019 през януари в Лас Вегас AMD ще покаже процесори (CPU) и графични ускорители, изготвени по 7-нанометров технологичен процес. Разбира се, тези чипове ще се появят в компютрите и видеокартите на по-късен етап.

Засега няма яснота какви точно чипове по новата технология ще демонстрира AMD в Лас Вегас, но се предполага, че това ще бъдат сървърни процесори Epyc от поколение Rome.

По-рано се появиха информации, че до края на текущата година AMD ще обяви професионален GPU Vega 20, създаден по 7-нанометров технологичен процес, но е възможно компанията да отложи анонса за CES 2019.

Междувременно, тайванският чипмейкър TSMC съобщи, че има готовност да пусне в производство първия си 5-нанометров процесор, който вече е поръчан от клиент на компанията. TSMC работи усилено и по следващата технологична норма – 3 нанометра.

Коментар