Случаят с Tesla напомня фалита на Lehman Brothers

Поведението на Tesla и нейния главен изпълнителен директор Илон Мъск силно наподобява това на Lehman Brothers Holdings преди 10 години, обяви наскоро Дейвид Айнхорн, мениджър на известния хедж-фонд Greenlight Capital.

Точно той бе забелязал смущаващи счетоводни проблеми няколко месеца преди фалита на Lehman през 2008 г., който отприщи смазваща глобална икономическа криза. „Подобно на Lehman, смятаме, че измамата е на път да обхване Tesla”, твърди Greenlight Capital, която бързо разпродаде притежаваните от нея акции на Tesla. „Нечестното поведение на Илон Мъск предполага, че той вижда [ситуацията] по същия начин“, казва Айнхорн.

Писмото на Greenlight бе оповестено само ден, след като Мъск, дългогодишен критик на тези, които разпродават бързо, се подигра с Комисията по ценните книжа и фондови борси (SEC) в САЩ, като я нарече „Комисия за обогатяване на бързо разпродаващите“.

Всичко това се случва броени дни, след като Мъск се споразумя с Комисията да остане главен изпълнителен директор на Tesla, но да отстъпи председателското място. Споразумението все още не е одобрено от съда.

Годината е трудна за Greenlight, отбелязват финансовите наблюдатели, отчитайки, че основният фонд бележи спад от 25,7% към септември. Бързата разпродажба на Tesla обаче е „втората по големина победа през третото тримесечие“.

В презентация пред инвеститорите през май 2008 г., четири месеца преди обявяването на фалита на Lehman, Айнхорн постави под въпрос практиките на счетоводството на инвестиционната банка, включително в областта на недвижимите имоти. Тогава той заяви, че „е необходимо да привлече големи суми капитал“. Сега Айнхорн твърди, че при Tesla има „много паралели“ с Lehman. Според него, това застрашава инвеститорите.

„Месеци по-късно акционерите, кредиторите, служителите и глобалната икономика платиха голяма цена, когато неразумното поведение на ръководството доведе до фалит“, каза Айнхорн по повод банкрута на Lehman.

В момента, според него, голям проблем за Илон Мъск е, че Tesla ще загуби твърде много пари, целейки се в масовия пазар, където продава своя Model 3 на стартова цена от 35 000 долара – и все пак бизнесменът „не може да събере сили“ да отмени програмата и да върне депозитите на клиентите. „Поведението му предполага, че прави всичко възможно, за да бъде освободен от позицията си на главен изпълнителен директор и да избегне отговорността“, каза Айнхорн.

Коментари по темата: „Случаят с Tesla напомня фалита на Lehman Brothers”

добавете коментар...

  1. Хей Анонимност и ти си една тесла недодялана

    Тесала са трън във очите на автомобилопроизводителите в света произвеждащи още автомобили със ДВГ агрегати другата причина е световният монопол разпределен между държавните космически агенции относно запуска на сателити във космоса и новият играч на терена частният предприемач Мъск.
    Мъск и компанията му бележат невероятен успех във разработването на ракети и агрегати за тях както знаете също така той има договор със Пентагона Американските ВВС___https://www.youtube.com/watch?v=lEr9cPpuAx8____кви 26%фалшиви приходи нали нали като произвеждаш един продукт без да е предварително платен е разход за производителя как ще излъже за 44%повече продажби нали трябва да представи документи на кой в продал кой модел на кой дистрибутор а после трябва да отчете приход пред Американската Агенция по приходите тоест да плати данъци за неосъществени продажби по скоро може да става въпрос за пренасочване на средства от автомобилната му индустрия към някоя от другите му фирми баце марш на село да се учиш да смяташ да брош ОФФЦИТЕ и козите толкова много правописни грешки ????

  2. Anonymous

    ПРОИЗВЕДЕНИ

    Според последните данни, компанията ПРОИЗВЕЖДА по 5300 коли седмично.
    В периода юли-септември Tesla е ПРОИЗВЕЛА 80 142 коли

  3. Anonymous

    Произведени -> продадени -> доставени

  4. змей

    до news

    значи прес съобщението гласи :

    Q3 deliveries totaled 83,500 vehicles:
    55,840 Model 3
    14,470 Model S
    13,190 Model X.

    отделно имат още около 12.000 произведени но пътуващи към клиентите и не се водят доставени . отчитат само доставените . това се следи лесно , защото се заявяват VIN номера , така наречения номер на шасито , уникален за всеки произведен автомобил , регистратора е държавно учреждение обикновено и информацията е публична в САЩ , не е като у нас 🙂 , не ми се рови в момента кой го прави . а доставките ги следят изкъсо застрахователите и те там хич нема как да стане номер да мине 🙂 . пробвай друга опорка . ако има нещо , не казвам че няма , е на друго място .

  5. Anonymous

    Стига сте богохулствали!
    ;))))))))

  6. News

    Дик Фулд CEO си замина от Lehman Brothers с $500 мил. премия.
    Славната счетовадителка си замина от Lehman Broyhers с $120 мил премия.

    Новият счетоводител на Lehmsn Brithers които изкара само 8 дни на поста преди Lehman да фалира
    откри 2 счетоводни тетрадки:
    едната реална с истинската катастрофа ;;
    другата дълбоко фалшифицарана за пред sec.

    Паралел
    3 счетоводители в solarcity(днес Тесла) открили прогряма която създава фалшиви продажб на реално съществуващи домове в сащ.
    След коато уведомили Мъск бяха освободени от работа ,а днес водят дело против Тесла.

    Работника които работеше в отдел наблюдени в Тесла обяви че Тесла за 2017 е отчела 44% повече фалшиви продажби .

    днес фалшификаците са :
    Според последните данни, компанията произвежда по 5300 коли седмично.
    В периода юли-септември Tesla е произвела 80 142 коли

    Къде е излъгъл мъск :

    Произвел на документ 80 142 бр.

    Юли-септември е 3 м.(12 седмици)*5300коли на седмица = 63 600
    (кои ги знае дали и 5300 тесли/на седмица са истина )
    ———————————————–
    = 16 600 тесли е излъгъл

    16 600/63 600 = 26% фалшиви приходи

Коментар