Блокчейн ще носи милиарди на ИТ гигантите

Работата с блокчейн ще позволи на големите технологични компании от рода на Amazon и Microsoft да спечелят допълнително по няколко милиарда долара, сочи доклад на Bank of America.

Анализът оценява на 7 милиарда долара общия обем на пазара на блокчейн технологии. Експертите обаче не посочват срока, в който може да бъде постигнат този обем на приходите, тъй като блокчейн все още няма широко комерсиално разпространение.

Amazon и Microsoft могат да свържат блокчейн със своите облачни услуги и да подобрят работата си в каналите за доставки. Според анализаторите, 2% от сървърите на Amazon ще се използват за пускане на блокчейн системи, което ще позволи на онлайн търговеца да печели по 5500 долара годишно от всеки сървър.

Microsoft, от своя страна, развива услугата „блочкейн като услуга” (BaaS), в рамките на която предлага смарт-договори и други странични приложения. Блокчейн в Azure се използва все по-често и Microsoft ще печели от това, вярват анализаторите.

Освен Amazon и Microsoft, финансова изгода от използването на блокчейн могат да извлекат компании като Oracle, IBM, Salesforce и VMware, както и играчи на пазара за недвижима собственост от рода на Redfin, Zillow и LendingTree.

Има множество сценарии за използване на блокчейн, но пълноценни продукти и услуги извън криптовалутите още не са създадени и не се използват в промишлени условия, подчертават от Bank of America.

Коментар