Излиза 24-ядрен Ryzen Threadripper от второ поколение

Високо-производителният Ryzen Threadripper 2970WX има 24 ядра и 48 нишки

Два нови модела от второто поколение високо-производителни процесори Ryzen Threadripper излизат на пазара в края на месеца, съобщи AMD. Чиповете 2970WX и 2920X ще станат достъпни за покупки от глобалните онлайн магазини на 29 октомври, следвайки успешните Ryzen Threadripper 2990WX и 2950X, пуснати през август.

Ryzen Threadripper 2970WX има 24 ядра и 48 нишки и е насочен към креативните създатели на мултимедийно и графично съдържание и техните силно натоварващи приложения, докато Ryzen Threadripper 2920X ще привлече вниманието на ентусиасти и геймъри със своите 12 ядра и 24 нишки.

Освен това AMD съобщи за няколко софтуерни актуализации, които подобряват производителността и работата с Threadripper WX:

Производителността в игрите с Nvidia графика на Ryzen Threadripper платформи е драматично подобрена.

Far Cry 5 Update 9, пуснат на 9 август, адресира бъг в приложението, засягащ продуктите с голям брой логични процесори (нишки), сред които Ryzen Threadripper 2990WX, като с това подобрява работата в играта.

Октомврийският ъпдейт на Windows 10 (версия 1809), пуснат на 2 октомври, предлага освен редица иновативни функции, но и подобрена стабилност с продукти, използващи 64 или повече логични процесори (голям брой нишкови процесори), вкл. Ryzen Threadripper 2990WX.

• Накрая, най-големият ъпдейт през октомври ще бъде пускането на новия AMD Dynamic Local Mode софтуер за процесорите Ryzen Threadripper WX серия, който оптимизира производителността на приложенията чрез осигуряване на преференциално време за работа с локалната памет за нишките, нуждаещи се най-много от това.

Четири процесора формират линията Ryzen Threadripper процесори на AMD от второ поколение

Чиповете Ryzen Threadripper 2970WX и 2990WX постигат изключително висока производителност с 24 или 32 ядра на четири процесорни подложки: две с пряк достъп до локалната памет и две с достъп до паметта чрез Infinity Fabric.

Има моменти, когато цялото приложение или конкретни задачи могат да постигнат най-добра производителност, когато се изпълняват на двете CPU подложки с локален/пряк достъп до паметта. Именно тук ще бъде полезен новият Dynamic Local Mode (динамичен локален режим) – при Threadripper 2970WX и 2990WX чиповете той автоматично ще мигрира най-натоварените приложни нишки върху ядрата с локален достъп до паметта.

С други думи, приложенията, които предпочитат локален достъп до DRAM, автоматично ще го получат, а тези, които разпръскват задачите си на много ядра, ще могат спокойно да го направят. С излизане на новите процесори, AMD даде допълнителна информация за начина на работа на Dynamic Local Mode.

Коментари по темата: „Излиза 24-ядрен Ryzen Threadripper от второ поколение”

добавете коментар...

  1. Иван

    Ryzen – това идва от рязан, демек рязана пушка – скъсена! ЯМД ентусиасти!

  2. Иван

    Едно хубаво и скъпо барбекю е това. За печене на кебапчета и кюфтета. ЯМД ентусиасти.

  3. Saevar

    тоз ‘програмист’ май само знае как да инсталирва Уиннове, виж Андроид какъв дял има, щото той е с Линукс ядро, да те светна и че 60% от всички трансакции в света (от рода на пос терминали) се процесират от Линукс сървъри които са в пъти по скъпи от на М$ боклуците, знам тъй като съм в този бранш.

  4. .

    Всъщност, програмисте, аз лично следя няколко блога на експерти по сигурност и да ти кажа, позорецът го пробиват триж пъти по-лесно от линуксите.

    Но, те botnet мрежите отдавна показват коя OS е най-пробита – 95% от тия botnet мрежи са с позореца 😀

    Напоследък взеха да включват и разни рутъри и IoT устройства, но там проблемите са от некадърност на имплементацията – пароли по подразбиране, или въобще липсващи, и подобни неадекватни глупости.

    А, има и една друга много важна категория устройства – някой голям разбирач е решил да си програмира сам хардуера, но се оказва, че и от сигурност разбира колкото от разпаралеляване и обработка на големи обеми от данни … и устройствата са елементарни за хакване 😀

  5. програмист

    о да виждам тука много разбирачи от сървъри и от линукси.
    Само да бяхте чели редовно този сайт да видите как ги мачкат хакерите сървърите на линукс и крадат биткоини за милиарди все едно си бъркат в задния джоб а не в някакъв супер защитен линукс сървър. Виждам че се нареждате до разбирачите на админите на сървърите и супер компютрите и мозъците ви се апдеитват без даже да се рестартират и да се огледате за реалноста – а тя е че уин никой не го налага и пак е 92% от домашните системи защото е най-добрият. А пък вие си джъткайте на пробитите линукси и ревете.

  6. .

    ей го програмистчето, показа си рогата 😀

    програмист: “Явно никога не си писал за уиндоус защото щеше да знаеш че даже и да напишеш отделни нишки те пак може да се изпълнят от същото ядро”

    Защо точно за “уиндоус” пишеш, все едно нишките са нек’ва нечувана магия, която не съществува в Unix, Linux, BSD-тата (и macOS)?!?

    Някъде по-рано споменах стотици процеси, като всеки има множество нишки … но, някак си според теб излиза, че не знам, че множество нишки могат да се изпълнят на едно ядро?!?

    Т.е. явно не разбирам как 2-ядрена или 4-ядрена система работи, ‘щото нишките са стотици пъти повече от изчислителните ядра?!?

    Ае, ти адекватен ли си?!?

    Поне те признавам, че глупостите ги пишеш компактно – по 2 на изречение 😀

    Ще те разочаровам, но минах през DOS, Windows 3.11, 95, 98, Me, 2000, XP, Vista и 7 … накрая ми писнаха всезнайковците в света на Windows и леко се разкарах … и до ден днешен се радвам, че го направих.

    “Има си задача която се разпарелелелява и която генерира подзадачи които като се изпълнят и се сглобява крайният отговор.”

    Това описание е толкова общо, че реално не казва нищо. Да не говорим, че за пореден път не е свързано с операционните системи, а с разработката на самия софтуер.

    Накратко, ще обобщя – развил си бизнес с микроконтролери и това вече те прави абсолютния експерт по всичко що е ИТ – ок, ясно, поредният всезнаеш дръвник.
    Само ме притеснява, че пишеш като 20-годишен пикльо, вчера научил за Task Parallel Library в СофтУни.

    Глупостите, които си писал за Linux са толкова покъртително неадекватни, че е трудно да опиша.

    Само ще спомена, че от Linux 4.x ядрото може да се обнови без да се рестартира компютъра/сървъра, както и повечето работещи процеси.

    И на настолни компютри, и на мобилни устройства, Unix наследниците (Linux, BSD-тата, сред които е и macOS) са хилядократно по-добри от Windows.

    Въобще не става дума за пари, просто Windows е боклук.

  7. Stanislav

    Програмисте разбираш от сървъри и от ос и от паралеризигане и от програмиране колкото кучето

  8. програмист

    до IT
    супер компютрите и сървърите са на линукс щото е безплатен а не защото е по добър. Нали се сещаш че за 100 000 ядра трябва да платиш 100 000 уиндоуса което много оскъпява компютъра. А иначе уина в домашните системи никой не го налага и избора на потребителите е уин а не линукс. Даже и си го плащат , лично моя е платен като платих 12 долара за про версията в магазин с намаление. Уиндоуса е мерцедеса на операционните системи.

  9. IT

    До програмист, по-глупав и малоумен коментар не съм виждал от това “хората затова не карат трабанчета и затова линукса има само 3% дял във света”. Windows е много популярен и наложен като монопол за обикновените офис настолни компютри и компютърни игри. Това по-никакъв начин не го прави нито по-надежден нито по-сигурен та дори и луксозен уиндоус мерцедес.

    Не знам как програмист си изобщо, дори и за инженер не ти отива да пишеш глупости.
    Само че пропускаш факта, че всички супер компютри и не малка част от сървърите са под Linux / Unix /.

  10. програмист

    тоз аматьор пак се изказа с неговите данни за паралелна обработка.
    Ама домашните компютърни задачи не са само данни за векторизация и паралелна обработка ве младежо. Айде пусни 2 приложения едновременно да печатат страници на принтера или 20 програми да ползват принер порта или някаква периферия …
    Повечето компютърни задачи НЕ могат да се паралелелизират. Ти с твоите данни и бази данни просто се оля. И кво – управляваш кеша на асебмлер на ниско ниво ли ? или достъпа до страниците виртуална памет управляваш – я ми обясни ? Кое точно управляваш че не мога да разбера? Виждам споменаваш тука арм кортекси и други процесори но съм сигурен че не можеш даже един атмел или пик процесор да му конфигурираш портовете , камо ли на кортекс или на ренесас. Много термини си назубрил мойто момче ама ставаш за смях щото не знаеш къде се употребяват. Инструкциите на процесорите не може просто да ги разхвърляш по ядрата и примерно 40 инструкции да ги разхвърляш на 4 ядра по 10 инструкции – не е така. Има си задача която се разпарелелелява и която генерира подзадачи които като се изпълнят и се сглобява крайният отговор. Явно никога не си писал за уиндоус защото щеше да знаеш че даже и да напишеш отделни нишки те пак може да се изпълнят от същото ядро. Вярно е че ДОНЯКЪДЕ ОС е отговорна за разпределение на натоварването на ядрата но повече са отговорни програмистите.
    И не ми говори че линукса бил по-лек от уина – то и трабанчето е по-леко от мерцедеса щото е картонен кибритче ама хората искат лукс и сигурност – затова не карат трабанчета и затова линукса има само 3% дял във света.
    абе чел недочел младежа , излага се тука с неговите термини на англииски и неговите паралелни данни. Писал бил той на асемблер. Ми аз асемблер пиша 30 години ве младеж , на кви ли не процесори. Вземи направи една платка с GSM модул и много ядрен кортекс и я програмирай да те призная. Аз правя платки за автомобили – контролери – компютри за специфично управление и ги програмирам , написал съм и диагностика през компютъра и на андроид телефона – ами продавам в цяла европа моите платки и досега нямам конкуренция , въпреки че много се търсят никой още не е направил компютър като моя контролер , нито европеец нито американец нито китаец. Сам си проектирам схемите , сам си проектирам платките , сам си пиша програмите , всичко сам. Продавам в Холандия , Финландия , Чехия , Португалия , Англия , Норвегия , Исландия , Испания и цяла България.

  11. -_-

    Бре, какви разбирачи има.

    Linux е на 3% от потребителските компютри? Може, но е на над 50% от потребителските устройства. Android нещо не го броите?

    Linux Kernel е еднакъв за сървъри и мобилни, разликата е във включените модули и най-вече user space. Има си едни настройки, естествено, но работи и на двете.

    Дори macOS + iOS вече минаха Windows като потребителска база.

    macOS и iOS също имат общо ядро, както и много общи библиотеки. macOS също работи далеч по-добре Windows.

    Пробваха се виндовса да го сложат на смартфони и се оказа абсолютно тотален провал. Не заради интерфейса, той беше симпатичен и имаше идея в него за мобилно устройство.

    Проблемът е, че е супер зле и влачи безумно – който е ползвал виндовс фоун 7 и 8, знае какво говоря. Жалка история, трагична.

  12. .

    ей го пак програмистчето с общи приказки и нищо конкретно 😀

    Повечето задачи били неподходящи за разпаралеляване … може би след като се занимавам с представяне на данни за паралелна обработка (за 2ри път го споменавам), дори съм се занимавал векторизация на ръка да правя (пак за 2ри път го споменавам нещо, от което нямаш понятие, очевадно), най-вероятно имам доста добра идея?

    Дори не си наясно, че работата на ОС е не да ти разпаралелява алгоритми, защото това е буквално EXPSPACE задача.

    С това за пореден път показваш, че си тотален аматьор, който само е чувал думички и си мисли, че има някаква идея.

    Работата на ОС е след като ти си разпаралелил задачата на отделни изчислителни нишки, ефективно да ги изпълни на наличните процесори и ядра.

    Ако си отвориш Task Manager-а на Windows, ще обърнеш внимание, че операционната (и всяка друга ОС) обработва десетки и стотици служебни процеси, всеки от които е с по няколко нишки.

    Нарочно не намесих темата по-рано, за да те видя докога ще ми говориш глупости.

    Но, работата е там, че никъде не съм се и опитвал да те подведа, доста ясно казах – от MS не разбират как се планира работата на процесора.

    Съвременна 2-процесорна система има 3 нива на локалност на кеша синхронизация на достъпа до паметта – процесор, физическо ядро, виртуално ядро (hyper-threading).

    Целта на ОС е да разпредели по оптимален начин процесите и техните нишки между наличните изчислителни ресурси.

    И тук идват едни теми за нивата на кеш, write-back и write-through стратегии, съгласуване на кешове между ядрата и процесорите (cache coherency, иди чети да се ограмотиш), владеене на паметта (memory ownership) …

    Основната цел на ОС е да запазва локалността, т.е. да не мести нишки между ядра и процесори, но същевременно да балансира натоварването.

    С навлизането на мобилните устройства с ARM процесори на масовия пазар, както и big.LITTLE архитектурата, задачата става още по-интересна, защото планирането вече започва да включва и енергоефективност.

    Има го и при интелските процесори – колко ядра да работят, пък на какви честоти; кога е по-ефективно да се ползва Turbo Boost, кога – повече ядра.

    Та, това е задачата на ОС, батенце, няма общо с паралелен for цикъл. Схващаш ли вече?

  13. Anonymous

    Пичови! Ни съ карайти!
    За всеки потребител най-важното е ПЦ-то му да работи с 10000 процесорни ядра. Да си свали снимките е проблемно, но това са си бели кахъри – пишеш в конзолата, като едно време (хем по-велик някак си ще изглежда, хем накрая ще има удоволетворение, че все пак е успял).
    Между другото, фотоапарата ми не е с Windows и перфектно се справя с Fat 😉

  14. програмист

    делът на така прехваления линукс е 3% докато на “боклукчавия” уин е 92%.
    Планирането на много задачни системи е тежка задача с много неизвестни и не всяка задача може да се разпаралелели. Има задачи които са подходящи за паралелно изпълнение има и повечето задачи са неподходящи за паралелно изпълнение. Приложението на домашните компютри не е като на сървърите с уникс. Но изглежда ти си много наясно със тия основи на програмирането и няма кво да ти ги обяснявам като ти един for цикъл даже го пускаш на няколко процесора. Това паралелното изпълнение мойто момченце не е като да сърбаш шкембе чорбица с няколко лъжици. Не е лъжица за твоя уста.

  15. .

    Браво, програмисте! Браво, батенце! Запознат си с класификацията на Флин. Направо си чудесен!

    Само дето от всичкото ти хленчене не стана ясно какво точно аз не съм разбирал, батенце.

    Като си такъв гоуем експерт, защо не си потресен от неграмотността на разработчиците в Microsoft? Купиха си един куп технологии на готово и така и не се напънаха да ги разберат.

    Unix се оправя с голям брой процесори още от преди твоите велики постижения от 87г (явно до ден днешен).

    Linux kernel, който се появява към края на 91г за няма и 10-12 години достига ниво многократно надминаващо боклучавото Windows ядро по всички възможни показатели, включително паралелизъм и многопроцесорни системи.

    Още с първото си мнение изключително ясно казах какво в MS не разбират – планиране на работата на многопроцесорни системи.

    Ти успя да изпишеш няколко мнения, в които хвърляш изключително обвинения, а което реално не казваш абсолютно нищо.

    Modus operandi – както дискутираш тук (много приказки, нищо конкретно), така си вършиш и работата (много код за нищо).

  16. програмист

    че кой не е писал на асемблер, аз асемблера си го пиша от 1987 година , пък и класификацията на Флин за паралелните команди и данни я знам пак от тогава от българската книга за супер компютрите от тогава.
    Асемблера ми е в кръвта от малък, младеж не се хвали че си преправял код на асемблер че ще ти се смеят батковците. Ние старото поколение не сме почнали като вас на С++ и шарп и интернет ами сме чели хартиени книги и сме сглобявали едноплаткови микрокомпютри с кабелчета и епром памети и рам 6216 и атмел 8031 и цм601 и нямаше интернет и джисиеми.
    Такива пъпчиви младежи като вас още не бяха се родили да ни говорят за релационни паралелни бази данни и конкурентно и паралелно програмиране.
    Няма учиш батя си.

  17. .

    до анонимния:

    най-вероятно флашката ти е била форматирана в някой от форматите на MS (FAT/FAT32), което понякога прави проблеми под ВСЯКА ДРУГА операционна различна от Windows.

    до програмиста:

    От доста годинки се занимавам с оптимизация на структури от данни / презентация на данни за ефективна паралелна обработка, та мислиш ли, че може и да имам някои базови познания?

    Леко да не се задавиш с тия “принципи”, да не се окаже, че нямаш елементарна идея между concurrent и parallel programming, нито между SISD, SIMD, MISD и MIMD;

    На мен, ‘щото, ми се е налагало дори да пиша определени части от обработващите алгоритми направо на ASM, защото компилаторите преди години никак не се справяха с векторизацията на данните.

    Но, определено принципите са си … принципи …

  18. Anonymous

    Защо Linux потребителите и веганите трябва да превръщате всичко в спор!? Ползвайте си каквото ви е удобно – никой не ви спира, още повече, че тази великата операционна система има безплатни дистрибуции!
    Що се отнася до флашката признавам, че съм го написал неразбрано и може да се разтълкува погрешно: Не трансфера на данните беше бавен. Реално не разбрах какъв беше проблема, но имаше голямо мислене как да се прехвърли файла (не я разпознаваше ли, нещо друго ли се случваше…?). За подобно рутинно нещо и един неврон не трябва да се активира.

  19. Anonymous

    С Убунту десктоп. Скоростта ми на запис върху всичките ми флашки в момента е 4 мегабайта на секунда. Става дума за големи файлове като филми. нямам идея какъв е бил проблема на колегата ти, но със сигурност не е в линукса ;)))

  20. Anonymous

    Карам на система с 2 операционни системи от уиндос Виста насам. Едната винаги е Линукс. Хардуера е абсолютно еднакъв. До момента единствено на играта Gear Up съм имал по – висока производителност под уиндос, но това беше временно заради драйверите за видеокартата ми под Убунту. При всичко други, включително виртиуализация, майнинг, декриптиране, кодиране, симулации на процеси и т.н. под Убунту ДЕСКТОП производителността ми е била винаги от 2 до 8 ПЪТИ по – висока отколкото под уиндос. А за възможностите, които имам, когато говорим за мрежов и системен контрол над процеси, няма дори да споменавам. Напрактика мога да превърна компа си в хъб, суич, рутер, декодер, конекшън тракер, печка и каквото там се сетите. Между другото, копам биткойни само зимата, за да пестя от отопление ;)))
    Системата ми е с 1200 вата захранване. Максимума, до който съм я натоварвал е 744 вата.

  21. програмист

    до първия коментирал – вижда се по изказването че никога не си писал софтуер камо ли за многопроцесорни системи за да знаеш някои основни правила

  22. Anonymous

    Само спокойно! Всички знаят че Linux e безплатен и по-добър от Windows 🙂
    Не се напрягай, че току-виж процента на пторебителите спаднал с 0.01% 🙂

  23. До анонимния индивид

    Като гледам описанието на ситуацията, май жалката история се корени някъде в разказвача.

  24. Anonymous

    Съвсем скоро, един колега с Линукс му отне около 10 минути да ми прехвърли един pdf (книга на C++) на флашка. Е това е жалка история!

  25. .

    Windows е единствената операционна система, при която се налагат софтуерни промени според броя изчислителни ядра на процесора, както и броя процесори 😀

    Почти 43 години и все още не могат да го докарат …

    Между другото, преди някой дебил да седне да ми отговаря с глупости, ще ви кажа, че за втори път аз лично чета подобна новина.

    Предишният път беше за Windows Vista, при който се гордееха, че подобрили ядрото да може да работи с 32 до 64 ядра. Иначе overhead-ът на Windows ядрото правел системата тотално неизползваема.

    Жалка история.

Коментар