Бавят новите енергийни етикети за битова техника

Обновяването на схемата за етикиране за енергийна ефективност би довело до спестяването на по 62 милиона тона емисии на СО2 годишно

Европейците ще загубят милиарди евро, заради забавяне на новите етикети за енергийна ефективност на 15 продукта, сред които хладилници, телевизори и съдомиялни машини. Според дипломати от ЕС, етикетите са „от решаващо значение“ за постигане на заложените от Европа цели за опазване на климата.

Обновяването на схемата за етикиране за енергийна ефективност би довело до спестяването на по 62 милиона тона емисии на СО2 годишно. Това е колкото ежегодното потребление на енергия в Швеция, но изглежда постижението ще остане в ръцете на следващата Европейска комисия.

Само пет мерки за енергийно етикетиране са на път да бъдат одобрени в рамките на крайния срок – 2 ноември. Най-малко половината от мерките, които трябва да се обновят, няма да бъдат одобрени, пише GreenTech.bg.

Забавянето ще окаже силно влияние върху обещанията на ЕС за опазване на климата, каза официален служител от ЕК, пожелал анонимност, пред западноевропейски медии. Най-лошият възможен сценарий е всичките 15 еко-дизайна да бъдат върнати на „чертожната дъска“, което „не би било приемливо“.

Хлое Файоле, старши програмен мениджър в Европейската организация за екологични граждански организации (Ecos), заяви, че двугодишното отлагане на приемането на последния пакет еко-етикети би струвало на потребителите и бизнеса 46 млрд. евро. Щетата идва от „дебели“ сметки за енергия.

Подобренията в екодизайна и енергийното етикетиране съставляват една четвърт от намаленията на емисиите на въглероден диоксид в ЕС през годините до 2020 г. На това се дължи половината от енергоспестяването в ЕС. Наред с пестенето на енергия, новите мерки за енергийно етикиране би трябвало да въведат и иновативни изисквания за рециклиране и опции за поправка.

Коментар