5G може да спре поскъпването на iPhone

Очакваните мрежи от пето поколение може да попречат на Apple да вдига цените на iPhone

С всяка нова генерация на iPhone, флагманският продукт на Apple става все по-скъп. Докъде ще стигнат цените и има ли спирачка за този процес? Според някои анализатори, Apple ще се изправи пред сериозно предизвикателство за ценовата си стратегия.

С предстоящия преход към мобилни мрежи от пето поколение (5G) за Apple ще стане трудно да поддържа сегашната ценова стратегия за своите смартфони, пише тайванското издание DigiTimes, позовавайки се на източници от индустрията.

Конкурентите Samsung, Huawei, Xiaomi, Oppo и Vivo имат готовност да предложат 5G смартфони още през 2019 г., макар, че комерсиалното навлизане на мрежите от пето поколение се очаква към края на 2020 г.

Apple, от своя страна, се придържа към график на обновяване на айфоните всяка година, но за американската корпорация няма да е оправдано да поддържа високи цени на 4G моделите през 2019 г., тъй като конкурентите ще предложат по-достъпни 5G устройства.

Възможно е Apple да последва примера на други производители и още през следващата година да пусне смартфони с два режима – 5G и 4G. Това ще позволи на компанията да следва стратегията си със скъпи устройства – например iPhone с поддръжка на 5G с цена около 1300 долара.

Има и друг възможен сценарий – Apple да пусне през 2019 г. линия смартфони с поддръжка на 4G и 5G на цени от 900 до 1000 долара, за да привлече потребители с масовото навлизане на мрежите от пето поколение. Но в този случай ще пострадат продажбите на iPhone XR, XS и XS Max, което може да засегне показателите на Apple.

Коментари по темата: „5G може да спре поскъпването на iPhone”

добавете коментар...

  1. Инжи

    Няма никаква логика всички телефони дори 3G, 4G ще продължат да работят. Купуването на нов телефон единствено и само заради едното чипче със специкация 5G e лишено от всякакъв смисъл и здрав разум, а да не говорим цената на самият чип с 5G модема е между 17.5 и 30 долара.

    Как ще повлие толкова нищожно малка цена за 5G modem върху пълната цена на целия телефон?
    Мамата си траката каква глупост и тъпотия върви сред хората и медиите. Цената е надута само от името марката, лъскавата опаковка с дизайн на производителя, след това от дистрибутора, след него риселъра и накрая ако човек си купува телефон от мобилен оператор има и процент пичалба за мобилния оператор. Реално цената на топ моделите дето се водят съки – реалната цена само на материалите и компонентите не надвишава 100-200 долара. Всичко останало се плаща за името на марката, дизайна и разните посредници.

    Няма причина да падат нито цените нито продажбите както на 4G така и на 3G телефоните.
    За 5G има предостатъчно време и години. Никой оператор няма да спира 3G / 4G и също не може да бъде сериозна причина 5G затова да си купуваме надценени нови и ненужни боклуци.

Коментар