Липсва комплексен подход за защита от вируси

Създалата се ситуация с вируса, който покоси вътрешната мрежа на МВР, а по-късно и компютрите на държавната администрация, е абсурдна. Това заявиха от компанията Бизнес Софтуер Дистрибутор, част от дейността на която са и решенията за антивирусна защита.

Фактът, че вече осми ден полицаите не могат да си вършат нормално работата, както пише в-к Телеграф, струва изключително скъпо на данъкоплатците и е резултат от наложената неправилна политика по сигурността, коментираха специалистите.

Появата на троянски коне в мрежите на МВР и държавната администрация може да бъде както „случаен“ инцидент, така и напълно целенасочена атака от вътрешни лица или хакери, които имат за цел да откраднат данни, подпомогнат престъпници, забавят дела и разследвания и т.н.

И в двата случая обаче ежедневно се загубват поне десетки хиляди левове на данъкоплатците и бизнеса, които не могат да бъдат обслужени, макар и да е разработен софтуер за автоматично пълно архивиране на сървъри и работни станции.

Според софтуерния дистрибутор, явно в МВР и държавната администрация не архивират по подходящ начин данните от сървърите и работните си станции така, че при евентуален срив, те да бъдат възстановени буквално в рамките само на няколко часа.

„Създалата се ситуация е в резултат от слабата политика по сигурността при използване на компютърните системи, наложена в повечето държавни ведомства или дори от липсата на такава“, каза Ивайло Тинчев, управител на Бизнес Софтуер Дистрибутор.

„Ние многократно сме предупреждавали и продължаваме да предупреждаваме, че антивирусната защита сама по себе си не е достатъчен гарант за сигурността на данните и работоспособността на която и да е организация. Нужен е комплексен подход за защита във всички посоки – например по ISO/IEC 17799:2005, който за съжаление в момента не се прилага почти никъде“, посочи Тинчев.

„Ако погледнем само за последната година броя на новините, свързани с компютърните сривове, изтичането или загубата на конфиденциални данни, кражбата на номера от кредитни карти или банкови пароли, ще видим, че положението става все по-тежко“, каза Михаил Матеев, ръководител на софтуерните продажби и поддръжката в Бизнес Софтуер Дистрибутор.

„Ако бизнесът, държавата и частните лица не вземат адекватни мерки да защитят компютърните си системи възможно най-качествено и безкомпромисно, то не ги очаква нищо добро, докато данните им са изложени на атаките на вируси, троянски коне, хакерски атаки и множество други опасности”, предупреди Матеев.

Коментари по темата: „Липсва комплексен подход за защита от вируси”

добавете коментар...

  1. Евок Севок

    Няма по-добра операционна система от Уиндоус – каза министър Николай Василев и обзаведе администрацията с вируси.

    Убеден съм, че този човек все още разсъждава така.

Коментар