Надига се забрана за GSM-и при шофиране

Расте подкрепата за тотална забрана на разговорите чрез мобилни телефони по време на шофиране.

Националният съвет за сигурност на САЩ е призовал щатските и местни администрации да приемат нови правила, които забраняват употребата на клетъчни телефони от шофьорите, дори и с хендсфри.

Организацията се позовава на изследване, според което едновременното шофиране и разговор чрез Bluetooth хедсет е също толкова опасно, колкото и без него. В Калифорния на водачите е забранено да разговорят по мобилни телефони без хендсфри, но явно това не е достатъчно ефективна мярка.

Скорошно проучване на нациоанален застраховател показва, че 40% от шофьорите са били ударени или почти ударени от други водачи, които са разговаряли по телефона.

Други изследвания пък разкриват, че употребата на мобилен телефон намалява мозъчната дейност на шофьорите и така носи голям риск от катастрофи.

Мнозина експерти смятат, че закон за забрана на мобилните телефони при шофиране би бил неприложим. Това обаче не може да спре Националният съвет за сигурност.

Администраторите притискат бизнеса да забрани на своите служители да говорят по мобилните телефони, докато работят и шофират.

Компанията ExxonMobil вече е въвела забраната. Нейният говорител е заявил пред ABC News, че те не са искали хората да избират между сигурност и бизнес. Затова компанията е направила този избор вместо тях.

Някои доставчици на услуги предлагат сякаш по-разумен начин за решаване на проблема, като блокират входящите обаждания към шофьорите, когато те са в движение.

Коментар