ИТ персоналът расте, проблемите остават

Ръстът в предлагането на ИТ работа ще остане стабилен и през настоящата година. Същевременно за компаниите ще е все по-трудно да наемат и задържат кадрите, твърди британско проучване.
По данни на Националния компютърен център, почти половината от анкетираните компании очакват ИТ персоналът им да се увеличава през следващите две години със същите темпове, както през миналата година.
Една трета от компаниите обаче признават за проблеми с наемането и задържането на кадрите.
Добри времена предстоят за доставчиците на ИТ услуги. Компаниите от този сектор ще са сред най-активните на трудовия пазар, тъй като са им необходими ИТ кадри, за да отговорят на нарасналото търсене на аутсорсинг.
Именно секторът на ИТ услугите ще бъде основният движещ фактор за нарастващото търсене на ИТ кадри в следващите две години, твърди британското проучване.
Други сектори с голям принос за ръста на пазара на ИТ работници са правителствените структури, финансите и услугите.
Най-голяма част от новонаетите ИТ специалисти ще бъдат ангажирани в системните разработки, където персоналът ще нарасне с 13.1%.
Проблематично е намирането и задържането на хора със специфични умения по Oracle, SAP, Microsoft .NET, уеб разработки, бизнес анализ и мрежова поддръжка. Нови умения, които ще се търсят в следващите две години, са тези в областта на виртуализацията, .NET C# сигурността и ITIL.

Коментар