Intel ускорява нетбук процесорите

Intel подготвя по-бърза версия на своя процесор Atom, използван масово в нетбук компютрите.
Според публикация в digitimes.com, моделът N280, който е подобрен вариант на N270 1,6GHz, ще се появи през третото тримесечие с работна честота 1,66GHz.
В допълнение, Intel ще повиши честотата на предната шина от 533MHz до 667MHz, което ще има по-голямо влияние върху производителността, отколкото вдигането на тактовата честота.
Подобренията все пак са незначителни, така че Eee PC и други подобни компютри ще получат малко ускорение през настоящата година.
Atom е далеч от възможностите на процесорите с архитектура Core. Самият Intel многократно е заявявал, че този чип не е проектиран като високопроизводителен.
CEO-то на компанията Пол Отелини каза наскоро, че нетбуците не са основни устройства, а допълват лаптопите.
Intel обаче възнамерява да запълни нишата между евтините нетбуци и ултрапортативните лаптопи от висок клас. По-късно през годината компанията ще пусне нови процесори, предназначени за достъпни ултрапортативни модели.
Така гигантът ще отговори на нуждата от мощни нетбук компютри, които ще предложат производителността на чиповете с архитектура Core.
Но най-същественото подобрение ще бъде в графиката. Очакваният Atom GN40 чипсет ще предложи увеличена графична производителност и възможности за HD плейбек.

Коментар