ЕС издейства… лицензни такси за Google Play

Google обяви, че преформулира начина, по който разпространява своите мобилни приложения в Европейския съюз. Фирмата въвежда лицензионна такса за производителите на устройства, които искат да имат достъп до нейния онлайн магазин за Android приложения.

Ходът е в отговор на констатациите на евро-регулаторите, че фирмата е нарушила антитръстовото законодателство на ЕС. През юли Европейската комисия наложи на Google глоба от 4,34 милиарда евро за това, че използва пазарното си присъствие, за да потиска конкурентите си в области като интернет-търсенето.

Google обжалва решението, но заяви, че междувременно работи за спазване на регулаторните изисквания. Резултат от това е новата лицензионна схема за устройствата, пускани след 29 октомври в Европейското икономическо пространство, в която участват 28-те страни от ЕС плюс Исландия, Лихтенщайн и Норвегия.

Samsung, Huawei и други производители на устройства ще трябва да плащат на Google сума, чиито размер не е известен, за достъп до онлайн магазина за приложения Google Play. В замяна на това хардуерните компании вече не трябва да инсталират търсачката на Google и браузъра Chrome, въпреки че биха могли да го направят безплатно, стига да искат.

Производителите на смартфони под Android ще имат по-голяма гъвкавост, за да разпространяват приложения за търсене и браузъри от конкурентите на Google, като например Microsoft, Opera и Mozilla. Те ще могат да разработват устройства с много по-персонализирана операционна система.

Технологичният анализатор от CCS Insight Джеф Блебер заяви пред Ройтерс, че „Google е намерила начин да си гарантира, че Android продължава да работи в нейна полза“.

Коментари по темата: „ЕС издейства… лицензни такси за Google Play”

добавете коментар...

  1. Anonymous

    Ами да благодарим на политическия лобизмъм на M$, че така безкористно са се загрижили за печалбите на Гугъл. И пак ще са вън от играта, щото нефелният им Бинг никой не го брои за нищо.

Коментар