Производителите на роботи са в режим „чакаме да видим“

Търговската война рязко охлади ръста на пазара за роботи, отчитат анализатори

Продажбите на индустриални роботи в Китай, най-големия пазар в света, тази година ще се увеличат само с една трета от миналогодишния ръст, тъй като ескалиращата китайско-американска търговска война засяга разходите за оборудване, съобщи в четвъртък Международната федерация по роботика (IFR).

В годишния си доклад Федерацията предвижда, че търсенето на роботи в Китай ще нарасне с 15-20% през тази година, след бума от 59% в броя на продадените машини през миналата година, отбелязва Ройтерс.

Тъй като Китай представлява 36% от световния пазар на роботи и обемът на продажбите му надхвърля общия обем на Европа и Америка, забавянето на търсенето в азиатската страна неминуемо ще окаже влияние върху световното търсене.

IFR, която обединява близо 60 глобални доставчици и интегратори на роботи, прогнозира, че продажбите на роботи в световен мащаб през тази година ще нараснат с 10%, в сравнение с 30-те процента миналата година.

Поради търговската война много световни производители „сега са в режим „чакаме да видим“ и се питат дали да не пренасочат производството си (далеч от Китай) към, да речем, Виетнам или Съединените щати“, заяви президентът на IFR Джунджу Цуда.

Китайският пазар на роботи набра скорост миналата година, благодарение на ускорената автоматизация в производството на смартфони и в автомобилните заводи на страната. Чуждестранните доставчици, главно европейски и японски производители на роботи, правят 75% от продажбите на роботи в Китай – включително тези, произвеждани на местно ниво.

В началото на 2018 г. търсенето на роботи в Китай загуби темпо в сравнение с огромното увеличение на продажбите през първата половина на 2017 г.“, се казва в доклада на IFR. Според Цуда, до края на годината производителите ще излязат от режима „чакаме да видим“.

Ще мине известно време, докато посоката на търговската война стане ясна, каза Цуда. „Но търсенето на смартфони, полупроводници и автомобили в световен мащаб е солидно и ще дойде време, когато [производителите] няма да искат да чакат повече и ще възобновят инвестициите, за да отговорят на търсенето“.

Все пак от следващата година нататък IFR предвижда възобновяване на растежа на световния пазар на роботи. Предвижданията са за средно 14% ръст на годишна база до 2021 г.

Коментар