Кризата засегна и Intel, 19% спад за тримесечието

Intel, най-големият производител на процесори в света, отчете спад от 19% в приходите за четвъртото тримесечие на 2008 година, спрямо третото. Компанията съобщи за $8,2 милиарда постъпления за отчетния период.
Брутният маржин е 53%, с 6 пункта по-нисък, спрямо резултата за третото тримесечие. Печалбата от основна дейност също е намаляла до $1,5 милиарда, или с 50% по-ниска отколкото през третето тримесечие.
Нетната печалба на Intel за Q4″08 е $234 милиона, а печалбата за акция възлиза на 4 цента.
Приходите за цялата 2008 година са $37.6 милиарда, което е 2% спад спрямо резултата за предишната година или с малко увеличение, ако се изчисли ефекта от продажбата на бизнес направления.
Печалбата от основна дейност е $9 милиарда, или повишение от 9% спрямо 2007 година. Нетната годишна печалба на Intel е $5.3 милиарда, а печалбата за акция е 92 цента.
Икономиката и индустрията са в процес на приспособяване към нова база, от която ръстът ще започне отново”, заяви Пол Отелини, президент и главен изпълнителен директор на Intel.
Intel е преминавала през трудни периоди в миналото и ние знаем какво е необходимо да бъде направено, за да продължим да постигаме успехи. Нашите нови технологии и нови продукти ще ни помогнат да дадем искра на ръста на пазара и да процъфтяваме, когато икономиката се възстанови”, каза още Пол Отелини.
Intel отчита значително по-нисък брой на процесори и чипсети през четвъртото тримесечие, в сравнение с третото. Доставките на Atom обаче са осигурили $300 милиона на компанията, което е ръст от 50%.

Коментар