Червеят Kido се превръща в епидемия

Бързо проникване на червей, с тенденция да се превърне в епидемия, установиха екперти по сигурността от лабораторията Касперски.

Зловредният код се разпространява чрез преносими устройства за памет и споделени мрежови ресурси. Възползва се от критични уязвимости в Windows.

Известен като Kido, Conficker или Downadup, червеят първоначално екплоатираше критичната уязвимост MS08-067 в системи Windows 2000, XP и Server 2003, която беше затворена от Майкрософт през октомври миналата година.

Новите техники на хакерите обаче са способни да вкарат червея в мрежата по други начини. Авторите на Kido са прибегнали до инфектиране на преносимите памети, като използват троянец, който инсталира Kido на компютъра.

Червеят след това се опитва да зарази останалите машини в мрежата, разкрива ZDNet.com.

Kido предизвиква епидемия в момента, категорични са от Касперски. Около 3.5 милиона е предполагаемият брой на инфектираните компютри.

На своя сайт Лаборатория Касперски е публикувала инструкции за премахване на червея от инфектирани компютри. Подозрително нарастване на мрежовия трафик е един от симптомите на заразата с Kido.

Коментар