Регулации принудиха Google да таксува Android приложенията

Новата такса в размер до 40 долара за Android устройство с Google приложения ще влезе в сила на 29 октомври

Нова лицензионна система на Google предвижда таксуване на хардуерните производители за приложенията на компанията, инсталирани на Android устройствата. Тя ще замени системата, която Европейският съюз смята за „антиконкурентна“, съобщи Ройтерс.

Новата такса в размер до 40 долара на устройство ще влезе в сила на 29 октомври. Тя ще важи за всички нови модели смартфони или таблети, пускани в продажба в Европейското икономическо пространство и работещи с операционната система Android на Google, съобщиха от компанията.

Таксата може и да е по-малка – започвайки от 2,50 долара и увеличавайки се в зависимост от големината на страната и от устройството, според информирани източници. Таксата ще е стандартна и ще важи за всички производители. В общия случай те ще плащат по около 20 долара.

Компаниите ще могат да компенсират таксата, приложима за Google Play, Gmail и Google Maps, като поставят търсачката на Google и интернет браузъра Chrome на „видно място“. Съгласно тази договореност, Google ще дава на производителя на устройството част от приходите от реклами, които генерира чрез търсене и чрез Chrome.

Новата система трябва да даде на конкурентите на Google – такива като Microsoft например – повече възможности за партньорство с производителите на хардуер, за да могат да станат техните приложения стандартни за търсене и сърфиране при различните устройства.

Qwant, малка френска компания за търсене, заяви в петък, че е „удовлетворена от факта, че действията на Европейската комисия накараха Google най-накрая да даде на производителите възможност да предлагат подобни решения на потребителите“.

Засега няма официални коментари дали въвеждането на подобна такса ще се отрази на цените на Android смартфоните. Ако те се покачат, потребителите несъмнено ще бъдат ощетени от принудителната регулация.

Коментар