Значението на GPS ще намалява

В бъдеще технологията GPS ще става все по-маловажна, прогнозираха анализатори от ABI Research. Услугите, базирани на местоположение, ще разчитат на смесица от технологии, от които Wi-Fi и Cell ID ще придобиват нарастващо значение, твърдят експертите.

Потребителите могат да очакват по-удобни и прозрачни услуги, независимо от приложението или средата, в която се намират. Тъй като нито една технология не може да осигури това сама, бъдещето ще принадлежи на хибридни системи за местоположение и предлагане на съответни услуги, смятат от ABI Research.

Освен обичайните заподозрени Wi-Fi и A-GPS, коктейлът от технологии ще включва Cell ID, сензори за движение, Bluetooth и RFID.

Липсата на отворени платформи в момента възпрепятства навлизането на алтернативни системи за определяне на местоположение. Усилията на Google обаче в тази насока ще помогнат много, твърдят анализаторите.

Гигантът в интернет търсенето изгражда собствена база от данни за наличните клетъчни кули и горещи Wi-Fi точки, като за целта разчита на генерирана от потребителите информация и на самообучаващи се механизми.

Целта е да се направят данните достъпни за повече хора, а малките компании да могат да предлагат услуги, без да зависят от големи оператори.

Комбинацията от хибридни технологии и отворен достъп до данните ще осигури по-лесно фиксиране на местоположението и ще отвори вратата за “по-богати” услуги.

Коментар