Intel намери лек срещу кризата

Независимо от големия спад на приходите и печалбите, които отчете за последното тримесечие на миналата година, Intel възнамерява да продължи да финансира развитието на свръх модерни съоръжения за производство на чипове, съобщава "Ню Йорк Таймс".
Капиталовите инвестиции на компанията за 2008 година възлизат на 5.2 млрд.долара и ще останат непроменени през 2009 година.
„Смятам, че е невероятно предимство да можем да правим инвестиции в тази среда”, каза Стейси Дж. Смит, главен финансов директор на Intel в едно интервю. „Ако другите се забавят, това е само от полза за нас”.
Според анализатора на индустрията на чипове от Piper Jaffray Огъсти П. Ричард, „силата и предимството на Intel пред конкурентите е в производството, а не в проектирането и по този начин поддържат печалба и пазарен дял”.  
Intel положи основите за нова атака на пазара на мобилни устройства с процесора Atom, който в момента се използва в нетбук компютрите и евентуално ще стане част от някои смартфони. Освен това компанията иска да играе по-голяма роля на пазара на потребителска електроника с чипове за телевизори и други устройства и да навлезе на пазара на графични процесори от висок клас.
Тези намерения изправят Intel срещу конкуренти като Samsung и Texas Instruments. Силициевият гигант залага на концепцията, че може да изпревари тези компании като премине през тази година към по-усъвършенстван производствен процес, който ще му позволи да прави по-евтини продукти с по-ниска консумация на енергия.  
Фабриките, където ще се произвеждат тези нови продукти, ще погълнат огромната част от капиталовия бюджет на Intel за 2009 год.
Новите съоръжения трябва да помогнат на компанията да се справи и с по-традиционни съперници като Advanced Micro Devices и Nvidia. И двете компании предвиждат спад в приходите за четвъртото тримесечие и са в процес на реконструиране на операциите си. Ще им бъде трудно да управляват извършващите се промени и едновременно с това да се стремят да не изостават от Intel.
“В тази икономика е трудно да ръководиш компания с добри позиции, да не говорим за такава със структурни затруднения,” каза Роз Сиймър, чип анализатор в Deutsche Bank Securities, визирайки AMD. “Не завиждам на положението им.”
Според анализатори и наблюдатели на PC индустрията, Intel и компания се опитват да се справят с намалелите поръчки от техните партньори и търговците, които продават компютри. Много от тези компании бяха засегнати от кредитната криза и намалиха бъдещите поръчки.
От фирмата за технологични изследвания Gartner казаха, че за последното тримесечие глобалният пазар на РС-та е отбелязал най-нисък ръст за последните 6 години – едва 1.1% и това се дължи отчасти на рязкото спадане на продажбите в САЩ.  
Този застой се отрази и на Intel, която за последните 25 години е преживявала такъв спад на приходите за последно тримесечие на годината само два пъти. За да се справи със слабото търсене, Intel ще намали капацитета на съществуващите фабрики и ще се опита да намали разходите на всички свои операции. От компанията не се ангажират с прогнози за приходи за първото тримесечие на настоящата година.

по темата: „Intel намери лек срещу кризата”

добавете коментар...

  1. Avatar

    през 198 година и 2001 година
    Не знаех че интел са компания с толкова векове история?!

Коментар