ФБР започва криминално разследване на Tesla

Model 3 е ключова част от плана на Tesla да се разшири от нишов играч на пазара на луксозни автомобили до доставчик за масовия потребител

ФБР е започнало криминално разследване дали производителят на електрически автомобили Tesla не е подвел инвеститорите си чрез надценяване на прогнозите за производството на седана Model 3. Уолстрийт Джърнъл съобщи, че агенти на Бюрото са се свързали с бивши служители на Tesla, за да ги интервюират, цитирайки анонимни източници, запознати с въпроса.

Същевременно, говорител на Tesla заяви, че компанията е прозрачна относно „трудността с увеличаването на производството на Model 3”. Той каза, че компанията е сътрудничила чрез „доброволно искане” за документи от Министерството на правосъдието по-рано тази година и не е получила други запитвания по въпроса от месеци.

Акциите на Tesla бързо изубиха част от стойността си след публикацията. Все пак за седмицата те отбелязаха скок с 27%, благодарение на добрите финансови резултати за третото тримесечие.

Model 3 е ключова част от плана на Tesla да се разшири от нишов играч на пазара на луксозни автомобили до доставчик за масовия потребител. В началото на 2017 г компанията обяви плановете си да произвежда по 5000 коли Model 3 седмично към края на същата година.

Фирмата на Илон Мъск обаче не успя да постигне тази бройка навреме: тя достигна капацитет от 793 коли седмично и произведе общо 2700 бройки за цялата 2017 г. Tesla постигна заложената производствена мощност от 5 000 коли седмично чак през юни 2018 г.

Уолстрийт Джърнъл твърди, че ФБР разследва въпроса дали компанията е направила оценки за производството, за които знае, че е невъзможно да бъдат постигнати. Същевременно, компанията защити своите прогнози.

Официалните лица от компанията заявиха, че фирмата е „прозрачна относно това колко трудно ще бъде” да се увеличи производството на Model 3, каза говорителят Камран Мумтаз.

„В крайна сметка, предвид трудностите, които не бяхме предвидили в това първо по рода си производствено увеличение, ни бяха нужни шест месеца повече, отколкото очаквахме, за да отговорим на нашата цел [да произвеждаме] по 5000 бройки на седмица”.

Коментар