IBM ще създава ново поколение технологии за разпознаване на реч

Корпорацията IBM подписа споразумение за лицензиране и технически услуги със софтуерния разработчик Nuance, касаещо технологиите за говор. Специалисти от двете компании ще работят съвместно по вграждане на технологии на IBM в софтуера за говор на Nuance, съобщи vnunet. Финансови параметри на сделката не са обявени.

Първите продукти, резултат от партньорството, се очакват в следващите две години. Договорът предвижда Nuance да купи от IBM патенти, свързани с технологиите за говор, които ще може да използва след това при обслужване на клиентите си.

Макар и да съществуват от много години на пазара, технологиите за разпознаване на говор често са определяни като неефективни, неточни и отнемащи голям изчислителен ресурс.

Напоследък обаче точността при разпознаване на естествена реч се подобрява. Технологията намира все по-голямо приложение в управлявани с глас устройства, в системите за преобразуване на говор в текст и биометрична сигурност.

В края на миналата година технологичен гуру прогнозира, че през 2009-а повече от една трета от мобилните потребители ще използват разпознаване на глас, без да се замислят за това.

Nuance се надява партньорството с IBM да доведе до създаване на следващо поколение решения за разпознаване на говор. От компанията очакват безпрецедентни технически подобрения в областта.

Коментар