Майкрософт ще обучава начални учители

Мащабна програма за обучение на начални учители в цялата страна разгръща Майкрософт България. Инициативата се подкрепя от Министерството на образованието и науката и Регионалните инспекторати по образованието, съобщиха от софтуерната корпорация.

Обучението ще обхване над 700 начални учители. Преди близо две години Майкрософт подпомогна създаването на първия по рода си у нас портал за учителите-новатори.

През юни 2008-а година Майкрософт подписа меморандум за сътрудничество с Министерство на образованието и науката. По линия на образователната програма “Партньори в познанието” ще бъдат инвестирани 1 млн. долара в българското образование в периода 2008-2012 г., съобщи Огнян Киряков, генерален директор на Майкрософт България.

Семинарите ще запознават учителите с нов метод на преподаване чрез интегриране на технологиите в началното образование – “Модел за интердисциплинарно ситуационно обучение в началното училище при интегриране на технологиите”.

Моделът, учебната програма и проектите са разработени от екип от университет “Проф. Асен Златаров” в Бургас с ръководител доц. д-р Румяна Папанчева. Те са съобразени изцяло с държавните образователни изисквания за учебно съдържание за началното училище, уточниха от Майкрософт.

Новият метод на преподаване е базиран на проектно-ориентирания подход, интердисциплинарния характер на работа, екипната форма на организация на учебния процес и разработването на система за оценка и самооценка на учениците.

Предложената система работи в насока възпитаване в дух на толерантност и зачитане мнението на околните, развиване на умения за работа в екип и водене на диалог. Особено ценна е работата по формиране на умения за оценка и самооценка”, поясни доц. Румяна Папанчева.

Семинарите са с продължителност 2 дни (от 9 до 17 часа) и са безплатни за участниците в тях. Всеки учител, преминал курса на обучение, получава комплект учебни материали и сертификат за преминато обучение, който удостоверява, че е квалифициран да провежда обучение в клас при интегриране на технологиите в началното училище.

Семинарите ще се проведат от 22 януари до 12 април в различни градове на страната.

Коментар