Екзафлопов Cray с процесори AMD ще заработи скоро в САЩ

Новият суперкомпютър използва платформа Shasta на Cray

Екзафлопов суперкомпютър внедрява Националният научно-изследователски център по енергетика (NERSC) към Националната лаборатория Лорънс Бъркли, съобщава Министерство на енергетиката на САЩ.

Високопроизводителната конфигурация използва новата суперкомпютърна платформа Shasta на Cray и процесори AMD EPYC. Суперкомпютърът носи името Perlmutter и по предварителни данни ще е от „exascale“ мащаб – с производителност поне един exaFLOPS, или милиард милиарди изчисления в секунда.

Perlmutter ще бъде готов през 2020 г. и ще разполага със значително количество само-CPU модули, базирани на бъдещото многоядрено поколение AMD EPYC процесори. Новият суперкомпютър ще повиши с повече от 3 пъти изчислителните мощности, налични в момента за NERSC.

Perlmutter ще се използва от над 7000 учени в над 600 проекта годишно, в поддръжка на наука от екстремен мащаб, за разработка на нови енергийни източници, подобряване на енергийната ефективност, откриване на нови материали и анализ на големи масиви от данни от научни експерименти.

Като част от този анонс, Cray обяви суперкомпютърна система от ново поколение, която се нарича Shasta и ще поддържа процесори AMD EPYC CPU, както и графични процесори Radeon GPU.

Коментари по темата: „Екзафлопов Cray с процесори AMD ще заработи скоро в САЩ”

добавете коментар...

  1. Anonymous

    National Energy Research Scientific Center

Коментар