Cisco се намесва на сървърния пазар

Най-големият производител на мрежови продукти, Cisco Systems, планира да се намеси на сървърния пазар, където ще конкурира традиционни свои партньори като HP и IBM.
Компанията подготвя сървърен компютър, снабден със софтуер за виртуализация, съобщи Ню Йорк Таймс. През септември миналата година Cisco и VMware обявиха редица съвместни инициативи в областта на виртуализацията на центрове за данни, а по-късно мрежовата компания увеличи дела си в разработчика на софтуер.
В продължение на много години Cisco продава рутери и комутатори, които насочват потоците от данни между компютърните системи. Компанията доминира на този пазар, с приходи от $40 милиарда годишно и високи нива на печалба.
Най-големите доставчици на компютърен хардуер, сред които HP, IBM и Dell, успешно си партнират с Cisco. Докато те продават персонални компютри, сървъри и сторидж системи, Cisco запълва нуждата от мрежови продукти.
Навлизането на мрежовия лидер на сървърния пазар ще наруши комфортната симбиоза и ще предизвика война между технологичните титани за спечелване на клиенти, прогнозират анализатори.
Сървърът на Cisco ще бъде най-важният и най-коментираният продукт през настоящата година, казва Брент Брейслин, анализатор от Pacific Crest Securities. Очаква се силен конкурентен отговор от IBM и HP и евентуално нова вълна на консолидация в индустрията.
Cisco обаче не вижда опасност от сериозни конфликти. Мрежовият гигант определя своя ход като преход на пазара, който разбираемо ще застави големите компании да се конкурират в някои области.
Движеща сила в този преход е виртуализацията. Решенията за виртуализация позволяват на компаниите да изпълняват множество приложения на един физически сървър, като по този начин спестяват място и електроенерия и извличат повече от своя хардуер.

Коментар